Van Ginkel hoopt op speelminuten in bekerkraker

Voetbal Gijs Kila

De in Amersfoort geboren en in Scherpenzeel wonende Marco van Ginkel zal 13 januari 2021 niet snel vergeten. Na maar liefst 983 dagen van revalideren, met vele terugvallen in het proces, keerde hij terug op het veld van PSV als huurling van Chelsea. Vanavond hunkert hij weer naar speelminuten in het topaffiche tegen Ajax. Mogelijk zijn eerste bekerminuten sinds januari 2018, toen hij tegen Feyenoord in de 65ste minuut inviel voor tevens Amersfoorter Bart Ramselaar.

Van Ginkel, in de jeugd spelend voor SV Valleivogels uit Scherpenzeel, een dorp ten zuidoosten van Amersfoort, vertrok al op tienjarige leeftijd naar Vitesse. Na 94 wedstrijden voor deze club te hebben gespeeld kwam een droom uit met zijn transfer naar Chelsea. Deze periode stond echter vooral in het teken van blessures, waardoor een doorbraak bij de Engelse topclub die uitkomt in de Premier League er nooit van gekomen is.

Na mislukte uitleenbeurten bij respectievelijk AC Milan en Stoke City, kwam een succesvol seizoen in 2017/’18 met PSV waarin hij kampioen werd en een serieuze rol in de selectie speelde, onderging Van Ginkel een operatie aan zijn voorste kruisband. Hierbij trad een infectie op die maar bij 1 op de 200 mensen voorkomt. Van Ginkel vertelde aan Goal! Magazine over zijn ervaringen in dat lange, uitputtende herstelproces. ‘Het is zeer onwaarschijnlijk, maar ik kreeg het en het was vrij erg,’ aldus de achtvoudig-international. ’Emotioneel en mentaal was het heel zwaar. Maar ik ben een zeer positief persoon en iedereen die mij kent zal dat beamen. Dat heeft mij er denk ik doorheen gesleept. Maar ik kan niet ontkennen dat ik lastige dagen had.’

 

Hersteltraject

Van Ginkel keerde dus recent terug na bijna drie kalenderjaren blessureleed; in de eredivisie wedstrijd tegen AZ (1-3 verlies) maakte hij vier minuten voor het eindsignaal zijn rentree. Daarna volgden invalsbeurten die slechts 17 en 16 minuten duurden waaruit blijkt dat zijn hersteltraject nog niet afgerond is. Van Ginkel zal hopen om steeds meer minuten te mogen maken en misschien gebeurt dat vanavond al in het duel met Ajax voor de KNVB Beker. Na meer dan drie jaar een nieuw bekerduel spelen zou een nieuwe mijlpaal zijn in zijn herstelproces.

PSV trainer Roger Schmidt sprak op de persconferentie voorafgaand aan het bekerduel met Ajax onder meer over Van Ginkel. Waarbij hij aangaf dat de middenvelder nog steeds op de weg terug is, maar dat het niet eenvoudig is door het geringe aantal teamtrainingen vanwege het overvolle programma. ‘Hij is niet honderd procent fit, maar wel fit genoeg om af en toe in te vallen. Ik verwacht dat Van Ginkel komende weken fit genoeg raakt om vanaf het begin te starten.’ aldus Schmidt, waarmee een basisplek voor Van Ginkel deze avond uitgesloten lijkt. Het bekerduel begint vanavond om 20.00 en is te zien bij ESPN.