Van Schip en Havik geven visitekaartje af voor Tokio

Baanwielrennen Redactie

Het duo Jan-Willem van Schip en Yoeri Havik is straks de Nederlandse troef op de koppelkoers (de Madison) in Tokio. Op de internationale Track Meeting in België gaven de twee hun visitekaartje af. Ze triomfeerden in een sterk bezet veld nadat ze ronden voor het eind al een gat hadden geslagen. De zege op de koppelkoers spoelde het mislukte optreden op het omnium weg. Daar bleef Van Schip, de vicewereldkampioen, ver verwijderd van een ereplaats.

Voor de camera van het Belgische Sporza gaf de Schalkwijker dan ook ruiterlijk toe dat het omnium, dat bestaat uit meerdere onderdelen, in een sof was uitgemond. ‘Laten we het daar niet over hebben, dat was helemaal niets. Maar het gaat erom dat je na elke valpartij weer opstaat. We leren veel als team en zitten in een coronaveilige omgeving.’

Beiden rijden voor het continentale BEAT Cycling, wat de mogelijkheden om samen te trainen vergroot. Het duo is een medaillekandidaat op de Olympische Spelen, maar de concurrentie is groot op de koppelkoers. In het Wielercentrum Eddy Merckx in Gent was de Track Meeting misschien wel de generale repetitie voor Tokio omdat de baankalender tot aan de Spelen erg onzeker is.

BEAT scoorde tijdens de eerste internationale krachtmeting op de baan sinds ruim een jaar ook met good-old Theo Bos. Hij zegevierde op de keirin. Voorts was veterane Kirstin Wild op meerdere nummers succesvol.