Van Schip en Wiebes naar Europese Spelen in Minsk

Wielrennen Redactie

Lorena Wiebes en Jan-Willem van Schip moeten eind juni voor wielersucces zorgen op de Europese Spelen in Minsk. Wiebes rijdt de wegwedstrijd, Van Schip komt op de baan uit op verschillende disciplines. Overigens zijn de baanrenners voor het eerst op dit tamelijk nieuwe sportfestijn, tot vreugde van de Vianense bondscoach Hugo Haak: ‘Het is een mooi evenement’.

De Europese Spelen werden voor de eerste keer gehouden in 2015, als opwarmertje voor de Olympische Spelen het jaar daarop. Nederland stelde zich kandidaat voor de organisatie van de Europese Spelen vier jaar later, dit jaar dus, maar door een gebrek aan financiële steun van de overheid werd de kandidatuur ingetrokken. Wit-Rusland besloot daarop de organisatie van de tweede editie voor haar rekening te nemen.

Dat het nog een pril evenement is, valt te zien aan de Nederlandse deelname bij het wielrennen. De baanploeg oogt sterk, met onder meer vaandeldraagster Kirsten Wild. Jan-Willem van Schip mag op drie onderdelen een gooi doen naar een medaille: de puntenkoers waarop hij in maart de wereldtitel veroverde, het omnium en de koppelkoers die hij rijdt met Yoeri Havik. ‘Het is de eerste wedstrijd na het succesvolle WK in Polen. We zijn benieuwd waar we op dit moment staan en gaan voor het hoogst haalbare’, aldus bondscoach Haak.

 

Wegwedstrijd

Maar met name in de mannenploeg voor de wegwedstrijd ontbreken de echte toppers. Niet zo vreemd omdat vlak na de Europese Spelen, die zijn van 21 tot 30 juni, de Tour de France begint en die kent een specifieke voorbereiding. Geen Tom Dumoulin, Bauke Mollema, Dylan Groenewegen of Mathieu van der Poel in Minsk.

Voor de wegwedstrijd van de vrouwen is wel een volwaardige afvaardiging met onder meer Anna van der Breggen, Marianne Vos, Chantal Blaak en Lorena Wiebes, wier ster als een komeet aan het rijzen is. De pas 20-jarige renster uit Mijdrecht won afgelopen weekeinde nog alle drie de etappes van de Tour of Chongming Island in China en dus ook het eindklassement. Maar onder meer Annemiek van Vleuten, Ellen van Dijk en Floortje Mackaij zijn er om uiteenlopende redenen niet bij.