Van Schip voelt zich thuis op onverharde wegen rond Norg

Wielrennen Redactie

Ondanks een valpartij heeft Jan-Willem van Schip van team Roompot de Slag om Norg gewonnen. De Schalkwijker versloeg in de sprint de Amerikaan Robin Carpenter. Ook ploeggenoot Martijn Budding uit Veenendaal leek op weg naar een toptien notering in de zware eendagskoers totdat hij vlak voor de finish lek reed.

De Slag om Norg is een van de zwaardere eendagswedstrijden in Nederland door de gravelstroken en de open vlakten, waardoor de wind vrij spel heeft. Door de stukken onverharde weg wordt de 190 kilometer lange profwedstrijd wel vergeleken met de beruchte Strade Bianche in Italië.

Al vroeg ontstond een sterke kopgroep van zeven man die 3,45 minuten pakte op het peloton. Roompot-renner Van Schip ging op een stuk grind onderuit met zijn fiets, maar kon vrij snel de aansluiting weer maken. In de finale glipten Van Schip, in 2017 winnaar van de Ronde van Drenthe, en Carpenter (Rally Cycling) weg. Van Schip trok in de sprint aan het langste eind.

Derde werd Rick van Breda van Monkey Town. Marijn van den Berg uit de Meern (Deltal Cycling Rotterdam) finishte als negende.

Van Schip start maandag in de BinckBank Tour, evenals Utrechter Martijn Tusveld van Sunweb en Veenendaler Dylan van Baarle van Sky.