Van Schip zal wereldtitel op puntenkoers niet verdedigen

Baanwielrennen Redactie

Jan-Willem van Schip zal zijn wereldtitel op de puntenkoers niet verdedigen. De Schalkwijker heeft besloten zich bij de komende wereldkampioenschappen baanwielrennen volledig te richten op het omnium en de madison. Op die twee onderdelen hoopt hij deze zomer op de Olympische Spelen in actie te komen en een medaille weg te kapen.

Jan-Willem van Schip. Foto: Twitter Van Schip

Om zeker te zijn van olympische deelname is nog wel een goed resultaat nodig op de WK baan in Berlijn. Van Schip rijdt de madison, de koppelkoers, met Yoeri Havik. Het duo won onlangs een driedaagse in Denemarken en raakt steeds beter op elkaar ingespeeld. Bondscoach Adriaan Helmantel: ‘Op de madison kijken we, na een jaar afwezigheid, uit naar hoe we ons kunnen meten met de wereldtop. Na een tweede plek op het EK en winst tijdens de laatste wereldbeker in Milton gaan we nu vol voor een topresultaat om daarmee kwalificatie voor de Spelen veilig te stellen. Bij de vrouwen is plaatsing voor de Spelen al zeker en kunnen we in dat opzicht vrij koersen. Amy Pieters en Kirsten Wild vormen samen een zeer sterk duo op de madison en willen dat uiteraard ook op het WK weer laten zien. Kirsten zal daarnaast de individuele onderdelen rijden waar ze ook al lang tot de absolute top behoort.’

In plaats van Van Schip komt nu namens Nederland Roy Eefting uit op de puntenkoers. Helmantel heeft vertrouwen in het optreden van de duurselectie. ‘De groep staat er goed voor en we reizen met veel vertrouwen en motivatie af naar Berlijn. Het niveau zal in dit Olympisch jaar hoog zijn in de breedte.’ Op de sprintnummers – die groep staat onder leiding van bondscoach Hugo Haak – heeft Nederland verschillende ‘gouden’ ijzers in het vuur, zoals op de teamsprint.

De wereldkampioenschappen baanwielrennen zijn van 26 februari tot en met 1 maart.