Van Veenendaal en Van de Sanden naar huis

Voetbal Hans van Ommeren

Het is de oud VVIJ-speelster Shanice van de Zanden en voormalige keepster van Vreeswijk Sari van Veenendaal niet gelukt om de kwartfinales op de Olympische Spelen te overleven. Tegen Amerika verloor de nationale ploeg na strafschoppen en werd dus uitgeschakeld. Van Veenendaal kon geen enkele penalty stoppen in tegenstelling tot haar Amerikaanse collega Naeher die eerst tijdens de wedstrijd een struikelblok bleek voor een elf metertrap van Martens en na de verlenging ook opnieuw de baas bleef bij inzetten van Miedema en Nouwen.

Nederland kwam na de reguliere speeltijd (2-2) steeds beter in de wedstrijd en leek enige tijd de beste van het spel te hebben. De strafschoppenserie kwam wat te vroeg waarin het mis ging voor de Nederlanders.

Coach Sarina Wiegman had haar laatste optreden bij het Nederlands elftal en treedt vanaf september in dienst van de Britse voetbalbond. Zij zal vervangen worden door Engelsman Mark Parsons.

In de andere kwartfinale werd Groot-Brittannië uitgeschakeld door Australië: 4-3. Zweden wist zijn wedstrijd te winnen en veroverde daarmee een plek in de halve finale.