Van Vleuten bezet eerste plaats op wereldranglijst

Wielrennen Redactie

Ondanks haar recente nederlagen tegen wereldkampioene Anna van der Breggen is Annemiek van Vleuten de nieuwe leider van de wereldranglijst. Ook Van der Breggen is de oude nummer één, de Italiaanse Elisa Longo Borghini, op de ranglijst voorbij. De suprematie van Nederland in het vrouwenwielrennen wordt nog eens bevestigd door de vierde plaats van Marianne Vos en de zesde van Demi Vollering. Deze vier gaan ook naar de Olympische Spelen in Tokio.

Meer Nederlandse vrouwen staan hoog, onder hen verschillende rensters uit de regio Utrecht. Ellen van Dijk uit Woerden die vanwege corona een tijd niet koerste, staat op plaats vijftien, Lorena Wiebes uit Mijdrecht op plek 21 en Floortje Mackaij uit Woerden op 67. Bij de landen heeft Nederland het dubbele aantal punten van de nummer twee, Italië. Het beste team is SD Worx (Nederland), met onder meer Van der Breggen en Vollering.

 

Mannen

Wilco Kelderman prijkt bij de mannen op plaats 31, vlak achter Bauke Mollema (28). Beste Nederlander is Mathieu van der Poel op plek vijf. Twee Slovenen voeren de UCI-ranking aan, Primoz Roglic en Tadej Pogacar. De Belg Wout van Aert is derde en de Fransman Julian Alaphilippe vierde. De zesde plaats van de Spanjaard Alejandro Valverde en de zevende van de Portugees Joao Almeida illustreren dat bij de mannelijke profs een land een minder dominante positie inneemt dan bij de vrouwen. Veenendaler Dylan van Baarle (57) is verder de enige streekgenoot bij de eerste 500. Frankrijk scoort als land het best, bij de ploegen is dat het Britse INEOS Grenadiers.

De wereldranglijst zegt niet alles, verre van dat. Zeker in de lagere regionen is het beeld vertekend. Veel renners vervullen immers in het peloton een dienende rol en kunnen zodoende zelden gaan voor persoonlijk succes.