Van Vleuten en Groenewegen de rapsten in Veenendaalse klassieker

Wielrennen Redactie

Dylan Groenewegen en Annemiek van Vleuten. Het zijn namen die niet misstaan op de erelijst van Veenendaal-Veenendaal. Van Vleuten triomfeerde tot haar vreugde in de eerste vrouweneditie die met de Grebbeberg en het Paardenveld in Rhenen twee pittige beklimmingen kent. Groenewegen was al voor de derde maal de snelste in de Veenendaalse klassieker.

Van Vleuten wilde per se meedoen aan de vrouwenkoers, ook al was ze vermoeid teruggekeerd van de Ronde van Noorwegen. De regio Veenendaal-Rhenen is vaak het trainingsgebied van de Wageningse toprenster. Ze reed in een nationaal team, met onder meer Floortje Mackaij, op andere dagen een concurrente maar nu een metgezel. Mackaij, tegenwoordig woonachtig in Veenendaal, behoorde tot een kopgroep van vijf die een kleine veertig kilometer voor de fnish werd teruggepakt. Na de tweede finishpassage demarreerde Van Vleuten en ze kreeg Małgorzata Jasinska in haar wiel. De Poolse liet al het kopwerk aan de Nederlandse over die erg moest oppassen dat ze in de slotfase niet verrast werd. Maar Annemiek van Vleuten weet wat winnen is en dat zij de eerste vrouwenkoers won zal de organisatie deugd hebben gedaan. De sprint van  het uitgedunde peloton werd gewonnen door Lorena Wiebes uit Mijdrecht die als derde het podium  mocht beklimmen.

 

Stand verplicht

Bij de mannen kon Groenewegen alleen maar verliezen. Als een van de snelste sprinters ter wereld was hij het min of meer aan zijn stand verplicht om in geval van een massasprint als eerste zijn wiel over de finishlijn te drukken. Daar kwam nog eens bij dat LottoNL-Jumbo als enige WorldTour-ploeg eigenlijk de stilzwijgende opdracht had de koers van meet af aan te controleren. Dat deden ze, elke vluchtpoging werd in de kiem gesmoord en met speels gemak toonde Groenewegen zich in de finale de rapste.