Van Vleuten en Mackaij rijden zich stuk op blok Boels-Dolmans

Wielrennen Redactie

Wat Annemiek van Vleuten ook probeerde, ze bleek niet opgewassen tegen het sterke blok van Boels-Dolmans. Wereldkampioene Anna van der Breggen haalde haar landgenote persoonlijk terug toen ze nog voor de Oude Kwaremont gedemarreerd was. Chantal Blaak profiteerde en won de Ronde van Vlaanderen voor vrouwen. Bij de mannen triomfeerde Mathieu van der Poel na een koninklijk sprintduel met aartsrivaal Wout van Aert.

De vrouwenkoers was boeiend tot Blaak aan haar solo begon. Heel veel ontsnappingspogingen zorgden voor een zware wedstrijd. Toen Blaak eenmaal was vertrokken liet Boels-Dolmans niemand meer gaan. De sprint om de tweede plaats werd gewonnen door Amy Pieters, ploeggenote van Blaak, voor de Belgische Lotte Kopecky. Een sterk rijdende Floortje Mackaij die in de slotfase nog probeerde het gat met Blaak te verkleinen, eindigde als twaalfde. Van Vleuten liet de sprint lopen en eindigde als vijftiende, twee plaatsen voor Ellen van Dijk.

Bij de mannen klasseerde Dylan van Baarle uit Veenendaal zich als achtste, maar de beste Nederlander was hij niet. Vooraf was er veel geschreven over het titanenduel tussen Van der Poel, rijdend voor een Belgische ploeg, en Van Aert, rijdend voor het Nederlandse Jumbo-Visma. Toen de twee matadoren weg waren in gezelschap van wereldkampioen Julian Alaphilippe leek een droomfinale in aantocht. Totdat de Fransman tegen een motorrijder opklapte. Prompt was de Ronde van Vlaanderen voor hem voorbij, hij viel uit met twee gebroken middenhandsbeentjes.

Van Aert dwong Van der Poel in de sprint de koppositie op, maar die perste er alles uit en won met enkele centimeters verschil. Hij herhaalde daarmee de prestatie van zijn vader Adrie die Vlaanderens Mooiste in 1986 had gewonnen.