Van Vleuten gaat op voor derde eindzege Giro Rosa

Wielrennen Redactie

Kan Annemiek van Vleuten voor de derde keer de Giro Rosa winnen? Vorig jaar hield ze zo huis in de belangrijkste rittenkoers voor vrouwen dat de concurrentie sprak van een ‘alien’. Dit jaar zijn er minder lange beklimmingen en dat zal andere rensters (valse?) hoop geven. De meeste tegenstand lijkt te komen van landgenote Anna van der Breggen die Van Vleuten klopte op het NK. Uit de regio loeren Ellen van Dijk en Floortje Mackaij op dagsucces.

In de schaduw van de Tour de France strijden de vrouwen negen dagen om het rose tricot in hun eigen Ronde van Italië. Het is de enige grote rittenkoers van de vrouwen, al gloort er hoop nu de Vuelta dit jaar drie dagen  voor de vrouwen heeft ingeruimd middels de Madrid Challenge en er over twee jaar mogelijk een verkorte Tour Feminin op de kalender komt.

De Giro Rosa is de laatste jaren steevast het domein van Nederlandse rensters. Dat is niet zo verwonderlijk, Nederland is wereldtop in het vrouwenwielrennen en kan in alle mogelijke koersen een topfavoriet naar voren schuiven.

Fabiana Luberini is met vier eindzeges recordhoudster in de in 1988 voor het eerst georganiseerde wedstrijd in Italie. Marianne Vos triomfeerde drie keer (en boekte liefst 25 etappezeges), Anna van der Breggen en Annemiek van Vleuten wonnen elk twee keer. De Amerikaanse Megan Guarnier was in 2016 de laatste buitenlandse winnares.

De kans is groot dat Van Vleuten zich naast Vos gaat scharen. De in Utrecht (Vleuten) geboren wereldkampioene domineerde de laatste twee edities en won dit jaar bijna alle wedstrijden waar ze aan de start verscheen. Bijna ‘per ongeluk’ greep ze de Europese titel, ze wilde zich eigenlijk opofferen ten gunste van Chantal Blaak die mee in de kopgroep zat.

Gezien het parcours kan Van Vleuten de komende dagen opnieuw in de bergen het verschil maken. Ze zal genoegen moeten nemen met minder lange beklimmingen omdat de Giro Rosa verhuisd is van het noorden naar het midden van Italië. Maar de verschillende aankomsten bergop maken dat er genoeg kansen voor haar komen.

Uit de regio doen Ellen van Dijk (Trek-Segafredo) en Floortje Mackaij (Sunweb) uit Woerden mee. Ze zullen geen rol spelen voor de eindzege en behalve hun  werk voor de ploeg azen op een incidenteel succesje. Lorena Wiebes uit Mijdrecht, de nieuwste aanwinst van Sunweb, blijft thuis, waarschijnlijk omdat er nauwelijks etappes zijn voor sprinters.

Vrijdag 11 september is de aftrap met een ploegentijdrit, zaterdag 19 september finisht het ongetwijfeld uitgedunde peloton op de top van de Motta Montecorvino. Het zwaartepunt ligt voor de klassementsrensters in de laatste twee ritten met veel beklimmingen en beide dagen aankomst bergop.