Van Vleuten mikt op klassement, Wiebes op ritzeges in Tour Femmes

Wielrennen Redactie

De rapste vrouw van het peloton is erbij, net als de beste klassementsrenster. Lorena Wiebes maakt zich geen illusies over het winnen van de Tour de France Femmes en mikt op ritzeges, zoals Annemiek van Vleuten zich niet zal mengen in een massasprint maar mikt op de eindzege. Het feit dat rensters met sterk uiteenlopende kwaliteiten zondag onder de Eiffeltoren aan het vertrek staan illustreert hoeveel belang er wordt gehecht aan de achtdaagse rittenkoers.

De Giro Donne, voorheen de Giro Rosa, was de laatste jaren de belangrijkste meerdaagse koers voor vrouwen. Belangrijk is de trektocht door Italië nog steeds maar eindelijk mogen de vrouwen ook hun krachten meten in La Grande Boucle. Slechts ruim een week en een echte lus is het nog niet, maar het is in elk geval een vooruitgang.

Marianne Vos staat aan de wieg van de heropleving van de Tour voor vrouwen.  Ze klaagde aanvankelijk met weinig succes bij Christian Prudhomme dat de vrouwen ook hun ronde willen maar uiteindelijk ging de Tour-directeur overstag.

 

Heroïsche duels

De allereerste Ronde van Frankrijk voor vrouwen werd gereden in 1984. De Tour Féminin veranderde in de jaren daarna verschillende keren van naam en organisator en ging vaak niet door. Heroïsche duels tussen de Nederlandse Leontien van Moorsel en de Française Jeannie Longo ten spijt bleef het een moeizame operatie om de wielerkoers op Franse bodem van de grond te krijgen. Een gebrek aan sponsors en publiciteit speelde daarin een rol, maar wanneer het vrouwenwielrennen een boost krijgt vallen die argumenten meer en meer weg.

In 2014 zet de ASO, de organisator van de Tour voor mannen, een eerste stap, al blijft La Course beperkt tot een koers van een dag met aankomst op de Champs-Elysées. Geleidelijk krijgt de ronde meer cachet. De ene dag worden drie dagen en nu dus acht. Dit jaar staat dan ook nagenoeg de hele wereldtop aan de start. Favoriet voor de eindzege is Annemiek van Vleuten. De Utrechtse van geboorte wil alle grote ronden voor vrouwen dit jaar op haar naam schrijven. In Italië is dat al gelukt. Ze zal in de strijd om het geel worden bijgestaan door Movistar-krachten als Emma Norsgaard en Arlenis Sierra. Concurrentie is er genoeg van onder meer Demi Vollering, Elisa Longo Borghini, Marta Cavalli, Ashleigh Moolman-Pasio, Cecilie Uttrup Ludwig en Katarzyna Niewiadoma.

 

Vijftien zeges

Lorena Wiebes is de kopvrouw van Team DSM. De 23-jarige Mijdrechtse staat al weer op vijftien overwinningen dit seizoen met liefst vier in de Baloise Ladies Tour. Charlotte Kool zal haar steun en toeverlaat zijn in de finale van de sprint.

Voor Ellen van Dijk is het jammer dat er geen tijdrit in het parcours is opgenomen, maar ze wil niettemin graag starten. De 35-jarige Woerdense van Trek-Segafredo wordt vergezeld door haar 20-jarige landgenote Shirin van Anrooij en twee Italiaansen, wereldkampioene Elisa Balsamo voor de massasprints en Elisa Longo Borghini voor het klassement.

Na de openingsdag met hoogstwaarschijnlijk een massasprint op de Champs-Elysées trekt het peloton oostwaarts over glooiend terrein, venijnige heuvels, onverharde paden en fikse beklimmingen in  de Vogezen. Na acht dagen eindigt de ronde bovenop La Super Planche des Belles Filles.