Van Vleuten mist supervorm om machtsblok SD Worx te kraken

Wielrennen Redactie

Is er in het vrouwenpeloton iets te beginnen tegen het machtsblok van SD Worx? Voorlopig niet want na de Omloop Het Nieuwsblad ging ook de zege in de Strade Bianche naar de Nederlandse formatie. Ditmaal was Chantal Blaak de sterkste, na een uitgekookt spelletje op de lastige slotklim. Ze liet Elisa Longo Borghini al het werk opknappen om in de slotfase weg te rijden. Annemiek van Vleuten en Ellen van Dijk werden respectievelijk vierde en tiende.

Een kopgroep van zo’n vijftien rensters dook de achtste en laatste onverharde strook op met vooraan Annemiek van Vleuten, die aasde op een derde zege op rij. Ze kwam ook weg, alleen Marianne Vos kon haar volgen maar die miste de kracht om over te nemen. Het verschil bleef daardoor gering en het duo werd weer snel ingelopen. Onder de achtervolgers bevonden zich liefst vier rensters van SD Worx. Voor een eenling viel daar niets tegen te beginnen of je moest in supervorm zijn en die misten Van Vleuten en Vos.

Meerdere rensters probeerden een gaatje te slaan maar het was erg lastig op het omhoog lopende parcours. Tot Longo Borghini en Blaak, die aan haar laatste seizoen bezig is, even de ruimte kregen. De twee bouwden een voorsprong van twintig seconden op, ondanks dat Blaak niets deed. Behalve dan op het eind toen ze haar Italiaanse metgezel vaarwel zegde en alleen aankwam in Siena.

Achter Longo Borghini werd wereldkampioene Anna van der Breggen derde, net als Blaak van SD Worx, en Annemiek van Vleuten vierde. Ellen van Dijk was de hele koers actief geweest. Ze behoorde tot de eerste vluchters en probeerde ook in de finale nog weg te komen, maar vergeefs. Niettemin was de tiende plaats van de Woerdense een prestatie met glans. Haar plaatsgenote Floortje Mackaij eindigde op plek 28.

Bij de mannen was de explosiviteit van Mathieu van der Poel van ongekend niveau. Eerst forceerde hij een breuk in de kopgroep, met daarin ook zijn aartsrivaal Wout van Aert. Wereldkampioen Julian Alaphilippe kon aanhaken en later verrassend ook nog oud-Tourwinnaar Egan Bernal. Niemand die echter geloofde dat de Colombiaan zou winnen, daarvoor mist Bernal een echte punch. Die heeft Van der Poel wel en wat voor een. In de slotkilometer begon hij rustig het tempo op te voeren om vervolgens weg te flitsen. Het was Alaphilippe te machtig. Van Aert eindigde als vierde.