Van Vleuten naast podium, Italiaanse slimste op Cauberg

Wielrennen Redactie

Geduldig wachten op het juiste moment. Dat was op de top van de Cauberg, oordeelde Marta Cavalli, zo’n 1500 meter voor de finish. De 24-jarige Italiaanse boekte zondag in de Amstel Gold Race Ladies Edition de grootste overwinning in haar loopbaan. Annemiek van Vleuten restte een troostprijs. De geboren Utrechtse die verantwoordelijk was voor de forcing op de Cauberg werd slechts vierde, nog achter Demi Vollering en Liane Lippert.

De weersomstandigheden waren goed tijdens de achtste vrouweneditie van de Limburgse klassieker. Begeleid door een zonnetje moesten de rensters bijna 130 kilometer afleggen met in totaal negentien hellingen. Annemiek van Vleuten was bijzonder actief en nam verschillende malen het initiatief tot een schifting, maar ze kreeg weinig medewerking van haar metgezellen.

In de laatste veertig kilometer roerden ook Ellen van Dijk en Floortje Mackaij zich in de hoop met een groepje weg te komen, maar steeds volgde een samensmelting. Van Dijk probeerde het op zeven kilometer voor de finish nog eens, maar kreeg geen meter ruimte.

Er volgde een wapenstilstand tot aan de voet van de Cauberg. Bij de laatste beklimming van de bekendste Nederlandse berg nam Van Vleuten opnieuw het voortouw. Het lukte haar echter niet iedereen te lossen.  

Marta Carvali nam het op de top van de Cauberg slim over en had binnen een mum van tijd vijftig meter. Van Vleuten wilde niet nog eens het vuile werk opknappen en liet het over aan de Nederlandse ploeg SD Worx, die met meerdere rensters vooraan zat. Daar werd getwijfeld en het gat met de Italiaanse, die een shirt met lange mouwen droeg en beenstukken aan had tegen de kou, kon niet meer gedicht worden.

Demi Vollering won wel de sprint, maar baalde. Weer tweede, net als vorig jaar. Ze sloeg op het stuur van frustratie in het besef dat dit de gelegenheid was geweest om te winnen.

Klasseringen rensters uit de regio Utrecht: 21. Mischa Bredewold, 23. Floortje Mackaij, 31 Ellen van Dijk, allen op 29 seconden; 114. Kirstie van Haaften op 12.07.


De laatste nieuwsberichten: