Van Vleuten nog in de race voor titel Sportvrouw van het Jaar

Sportprijzen Redactie

Annemiek van Vleuten is doorgedrongen tot de top-3 van de verkiezing van Sportvrouw van het Jaar. De wielrenster bevindt zich in het goede gezelschap van atlete Sifan Hassan en shorttrackster Suzanne Schulting. Louter wereldkampioenen dus, zodat het voor de bezoekers moeilijk kiezen zal zijn op het Sportgala dat door de NOS op 18 december live wordt uitgezonden.

Van Vleuten greep de wereldtitel na een nu al legendarische solo van meer dan 100 kilometer. Daar staat tegenover dat Hassen op twee afstanden wereldkampioen werd. Wat weegt zwaarder? Twee wereldtitels of één na een prestatie die ongeëvenaard is? Het lijkt onwaarschijnlijk dat Schulting die vorig jaar tot sportvrouw werd gekozen, haar titel zal prolongeren.

Bij de mannen kwam de vakjury tot drie sporters in totaal verschillende disciplines. Wielrenner Mathieu van der Poel, profvoetballer Virgil van Dijk en autocoureur Max Verstappen strijden om de titel Sportman van het Jaar.

Hugo Haak maakt kans om gekozen te worden tot Coach van het Jaar. De Vianer heeft de succesvolle sprinters van de nationale baanselectie onder zijn hoede, die afgelopen jaar verscheidene wereldtitels veroverden. Rolstoeltennisster Diede de Groot uit Oudewater is in de race voor de titel Paralympiër van het Jaar. Ze won onder meer drie Grand Slam-toernooien, de Australian Open, Roland Garros en US Open.

Overigens behoorde ook Jan-Willem van Schip tot zijn eigen verbazing tot de 15 voorgeselecteerden, een lijst die was samengesteld door NOC*NSF en de NOS. De renner uit Schalkwijk kan terugzien op een heel goed seizoen met als uitschieters de wereldtitel puntenkoers en het goud op het omnium tijdens de Europese Spelen. De nominatie was voor hem tevens het eindstation. Op de shortlist van de paralympiërs prijkte ook het tandemduo Vincent ter Schure uit Houten met piloot Timo Fransen.

Op 18 december mogen alle in de zaal aanwezige sporters en coaches hun stem uitbrengen. De score van de zaal telt voor de helft mee, de andere 50 procent wordt bepaald door de vakjury.