Van Vleuten strandt op blok SD Worx, Vollering wint ‘Luik’

Wielrennen Redactie

Demi Vollering heeft haar eerste grote overwinning te pakken. Met dank aan wereldkampioene Anna van der Breggen. Vollering versloeg in de finale van de klassieker Luik-Bastenaken-Luik haar landgenote Annemiek van Vleuten (tweede) en de Italiaanse Elisa Longo Borghini (derde). Bij de mannen triomfeerde Tourwinnaar Tadej Pogacar in La Doyenne, de oudste wielerkoers die in 1892 (!) voor het eerst gehouden werd.

Van der Breggen stampte in de laatste elf kilometer – de vrouwen reden overigens alleen het stuk terug van Bastenaken naar Luik – onverstoorbaar door aan kop van een vijftal vluchters. Ze hield het tempo hoog om onder meer Marianne Vos die in de laatste beklimming gelost was niet meer te laten terug komen. Het ploegenspel van SD Worx wierp opnieuw zijn vruchten af. Woensdag had Vollering met succes gewerkt voor Van der Breggen in de Waalse Pijl, nu was het andersom.

De sterkste ploeg van het vrouwenpeloton is moeilijk te verslaan, besefte Van Vleuten die dan ook in de lastige beklimming van de Roche-aux-Faucons een ultieme poging deed om een gaatje te slaan. Haar versnelling kostte Vos definitief de kop. Vijf rensters gingen vervolgens de eindzege betwisten, van wie Van der Breggen zich dus opofferde voor haar jonge ploeggenote. Van Vleuten wist dat haar enige kans lag in een lange sprint maar Vollering was bij de les. Ze pareerde de aanval van de geboren Utrechtse tamelijk gemakkelijk en liet op het podium de gelukstranen de vrije loop. Haar carrière is nog pril maar nu al wordt de 24-jarige Vollering gezien als het boegbeeld van de nieuwe generatie.

 

Flink wat wind

Van Vleuten verklaarde later dat het nogal waaide op La Redoute, 40 kilometer voor de finish, zodat ze had gewacht tot het de laatste keer omhoog ging. Het lukte echter niet de anderen van zich af te schudden. Ze had zich zich niet kansloos geacht in de sprint omdat zo’n zware koers in een slijtageslag uitmondt en de snelste dan niet altijd wint.

In het vrouwenpeloton dat zondagochtend vroeg vertrok ontbraken Floortje Mackaij uit Woerden en Kirstie van Haaften uit De Meern. Bij hun ploegen, respektievelijk Team DSM en Parkhotel Valkenburg, was corona geconstateerd waarna de voltallige ploeg werd teruggetrokken. Met de laatste koers van het Ardense Drieluik, bestaande uit de heuvelklassiekers Amstel Gold Race, de Waalse Pijl en Luik-Bastenaken-Luik, is voor de Women’s World Tour het voorjaar voorbij. Nederland bevestigde haar dominente positie binnen het vrouwenwielrennen met overwinningen in grote koersen als de Strade Bianche (Chantal Blaak), Gent-Wevelgem (Marianne Vos), de Ronde van Vlaanderen (Annemiek van Vleuten), Amstel Gold Race (Marianne Vos), de Waalse Pijl (Anna van der Breggen) en Luik-Bastenaken-Luik (Demi Vollering). Alleen de Trofeo Alfredo Binda ging naar een buitenlandse (Elisa Longo Borghini).

 

Mannen

Wilco Kelderman, Martijn Tusveld en Lennard Hofstede waren de regionale wielerprofs in de 107e editie van de Ardennenklassieker. Ze waren echter in geen velden of wegen te bekennen toen op La Redoute een heuse schifting plaats had. Uiteindelijk bleven er vijf man voorop, met de jarige Alejandro Valverde. De 41-jarige Spanjaard heeft echter aan snelheid ingeboet en moest genoegen nmen met de vierde plaats. Gaudu werd derde achter winnaar Pogacar die Alaphilippe verrassend klopte. Beste Nederlander was Bauke Mollema met een achtste plaats. Kelderman werd 27ste (op 1.21), Martijn Tusveld 48ste (op 3.06) en Lennard Hofstede eindigde op plaats 142.