Van Vleuten wint meerdaagse, Wiebes snelste in massasprint

Wielrennen Redactie

Annemiek van Vleuten heeft de vierdaagse etappekoers Setmana Ciclista Valenciana, oftewel de Ronde van Valencia, op haar naam geschreven. De basis voor de zege legde ze met een knappe solo in de eerste etappe waarin ze minuten pakte op de concurrentie. Lorena Wiebes was de snelste in een eendaagse koers in België. Net als vorig jaar triomfeerde de Mijdrechtse in Wichelen in de GP Eco Struct, die met een massasprint beslist werd.

Ploeggenote Suzanne Anderson van Team DSM eindigde achter Wiebes als tweede. Tiende werd Kirstie van Haaften uit De Meern. Meer rensters uit de regio Utrecht reden de koers uit zoals Eline van Rooijen uit Woerden (45ste) en de Utrechtse Belle de Gast (47ste).

Voor Van Vleuten, kopvrouw van Movistar, was het alert blijven nadat ze in de openingsrit een geruststellend gat had geslagen. Dat deed de Utrechtse van geboorte, in alle ritten eindigde ze voorin het peloton. In het eindklassement had ze een voorsprong van meer dan 2 minuten op nummer twee Mavi Garcia en nummer drie Katrina Aalerud.

In de 4 kilometer lange proloog van de Giro eindigde Lars van den Berg in de middenmoot. De 22-jarige renner uit De Meern finishte op 49 seconden achter de Italiaanse wereldkampioen Filippo Ganna. Hij was daarmee slechts acht tellen langzamer dan Bauke Mollema. Beste Nederlander was Jos van Emden met een zesde plaats.

De tweede rit in de Giro werd een prooi van de Belg Tim Merlier. Sprinter Dylan Groenewegen die afgelopen weekeinde na een schorsing van negen maanden zijn rentree maakte, werd vierde.