Van Vleuten wint natte en koude Omloop, Mackay knap derde

Wielrennen Redactie

Een natte, koude en winderige Omloop Het Nieuwsblad luidde zaterdag het wegseizoen in, althans voor wat betreft de eendagskoersen. Bij de vrouwen was Annemiek van Vleuten een klasse apart en won solo. Floortje Mackay uit Woerden haalde ook het podium, ze werd derde. Ellen van Dijk maakte een geslaagde rentree na haar bekkenbreuk.

Van Vleuten was amper een week terug van een inspannende hoogtestage in Colombia. De overgang van het warme naar het koude weer bleek de geboren Utrechtse uitstekend verteerd te hebben. Bovendien kan Van Vleuten, de regerend wereldkampioen na een opzienbarende solo van meer dan 100 km, genieten van zware omstandigheden.

Dat ze geconfronteerd werd met materiaalpech deerde haar niet. Nog voordat de finale aanbrak was ze weer terug in het peloton. Op de Muur van Geraardsbergen ging de 37-jarige in de aanval. Alleen Mackay kon haar even volgen maar moest bij een tweede explosie van Vleuten op de steentjes afhaken. Solo bereikte de renster van Mitchelton-Scott de finish en de eerste overwinning in de regenboogtrui was een feit.

Ellen van Dijk maakte na haar zware val in de Boels Ladies Tour waarbij ze haar bekken brak, een geslaagde rentree in het vrouwenpeloton. De Woerdense zat bij de kopgroep van ruim twintig rensters die tot aan de voet van de Muur intact was. Dat gold ook Lorena Wiebes uit Mijdrecht die daarmee bewees meer te kunnen dan alleen sprinten. Van Dijk werd vijfde en Wiebes 22ste.

Maar een goede indruk maakte vooral ook Mackay. De renster van Sunweb was dolblij met haar derde plaats, achter Marta Bastianelli. ‘Het was vandaag met het slechte weer een epische wedstrijd. Maar ik hou daar van en voelde me de hele dag sterk.’

 

Ster van Zwolle

Het seizoen in Nederland begon met de Ster van Zwolle, de eerste wedstrijd van de Topcompetitie. Met een actieve Lars van den Berg uit De Meern. De nieuwkomer bij de opleidingsploeg van Groupema-FDJ werd uiteindelijk achtste. David Dekker won.

Zondag boekte Lorena Wiebes haar eerste zege dit seizoen. De Mijdrechtse won in de Omloop van het Haagland de massasprint van een uitgedund peloton.