VAR helpt FC Utrecht op Spangen

Voetbal Hans van Echtelt

Zondagmiddag was er sprake van een merkwaardig penaltyfestival in Rotterdam. FC Utrecht mocht drie keer aanleggen vanaf de stip en schoot daarbij twee keer raak: eindstand 2-1. Drie belangrijke punten voor FC Utrecht dat een slechte traditie op Spangen doorbrak, want de Domstedelijke ploeg bleef in het verleden vrijwel altijd met lege handen achter in Rotterdam.

Een penaltyfestival, want door ingrijpen van de VAR werd een gemiste strafschop van Jean-Christophe Bahebeck al geannuleerd omdat Sparta-doelman Ariel Harush te vroeg van zijn lijn was gekomen. De tweede poging werd door Adam Maher wel in een geldige treffer omgezet waarna geen verandering meer kwam in de eindstand.

Na een bliksemstart werd het al snel 0-1 via dezelfde Bahebeck die de door hem zelf geforceerde penalty wel benutte. Het veel betere veldspel van FC Utrecht leverde daarna te weinig op zodat het sterk verdedigende Sparta langszij kon komen via een doeltreffende kopbal van Ragnar Ache.

Daarna bleef de marge van 1-2 aan de magere kant voor FC Utrecht omdat tal van counterkansen onbenut bleven. Aanvoerder Willem Jansen na afloop: ‘In de slotfase gooide Sparta eindelijk alle schroom van zich af en werd het toch nog billen knijpen voor ons. Geheel onnodig we hadden al veel eerder in veilige haven moet zijn.’

Hoe dan ook, door de onverwachte nederlaag van Vitesse thuis tegen ADO werden de perspectieven van FC Utrecht in de subtop weer een stuk gunstiger. Komende zondag komt het laag geklasseerde Fortuna op bezoek in een mogelijk vol Galgenwaard, een wedstrijd waarin een goede kans ligt om de klassering op de ranglijst te verbeteren.