Veelbelovend debuut op EK

Shorttrack Hans van Ommeren

Ze kan ‘knetterhard’ schaatsen. Met twee zilveren medailles was haar debuut op het EK zeker ook geslaagd. Maar Selma Poutsma moet zich tactisch nog wat ontwikkelen. Want shorttrack is meer dan louter snelheid. Je moet slim zijn. Behendig. De juiste positie kiezen. Maar ook over trucs beschikken waar de concurrentie zich op te pletter schaatst. En waar ook een jury ondanks de aanwezigheid van camera’s door misleid wordt.

Daar gaat tijd inzitten. Potentie heeft de 21-jarige Utrechtse zonder meer. Met de nog jongere Xandra Velzeboer en de vooralsnog ongenaakbare Suzanne Schulting behoort Poutsma tot de nieuwe lichting die een grote toekomst wordt toegedicht door Niels Kerstholt, een van de pioniers van het Nederlandse shorttrack. Hij was tijdens het EK in het Poolse Gdansk studiogast bij de NOS. Kerstholt, hoofdtrainer bij het regionaal talenten- en opleidingscentrum SkateUnited in Utrecht, verveelde zich niet. Er gebeurde, zoals het in shorttrack betaamt, altijd wel wat. Verschillende keren was Selma Poutsma daarbij betrokken. Nadat ze op de eerste afstand, de 1500m was uitgeschakeld in de halve finale, wilde ze op de 500m vlammen. Het is de afstand waarop de studente Liberal Arts & Sciences de grootste ambitie koestert. Ze wil daarop de wereldtop halen.

 

Dadendrang

Op de eerste dag van het EK ging het mis. Strijdlust, dadendrang, het is de kracht van Poutsma die soms kan doorslaan naar zwakheid. Ze werd in haar halve finale weliswaar tweede achter Schulting maar kreeg een ‘penalty’ (diskwalificatie) aan de broek. Volgens de jury was er sprake van een ongeoorloofde actie waardoor een tegenstandster ten val kwam. Een zware beslissing, oordeelde Niels Kerstholt. ‘Die Italiaanse dook wel erg naar Poutsma toe.’

Maar, hij had ook een advies. Ze had beter even kunnen wachten op een geschikter inhaalmoment. ‘Waarom al na anderhalve ronde als je nog drie ronden hebt? Aan de andere kant is het niet altijd slim om na te denken op de 500 meter, dan ben je vaak te laat. Maar soms is het beter even je geduld te bewaren. Dit was zonde, Selma was gewoon beter dan de Italiaanse.’

Poutsma revancheerde zich een dag later ijzersterk op de 1000 meter en veroverde zilver. Die medaille rolde er ook uit na een chaotische race op de relay, hoewel Nederland de topfavoriet was. Door een val van kopvrouw Schulting verdween het goud echter uit zicht. Nederland pakte nog wel brons, een troostprijs, maar een minuut later was dat eremetaal getransformeerd in zilver na diskwalificatie van winnaar Rusland.

 

Handje

De meest opmerkelijk race was echter die van de 3000m, de zogeheten superfinale. Selma Poutsma kon na haar tweede plaats op de 1000m nog het podium halen van het eindklassement en Schulting, op dat moment al zeker van de Europese titel, wilde haar graag een handje helpen. Letterlijk. Poutsma nam de kop en Schulting deed haar best de concurrentie af te stoppen. Maar de krachten vloeiden weg bij de Utrechtse en vlak voor de streep dreigde ze ingehaald te worden. Schulting gaf haar landgenote een klein duwtje, genoeg om de race te winnen en zilver te pakken in het eindklassement.

Een actie die ongetwijfeld door gehaaide Koreanen in het verleden vaak is uitgevoerd, maar waar de Nederlanders (nog) niet bedreven genoeg in zijn. Kortom, de vreugde was van korte duur. De jury was onverbiddelijk, Schulting en Poutsma werden gediskwalificeerd. Weg medaille voor de Utrechtse, in plaats van tweede allround werd ze nu zevende.

 

Langebaan

Selma Poutsma was al eens eerder op een EK, maar dan namens Frankrijk. Van 2014 tot 2018 verbleef ze daar op een internaat. Ze keerde terug naar Nederland om in Utrecht te gaan studeren. Na een flirt met roeivereniging Triton pakte ze het schaatsen weer op en ging serieus trainen bij RTC Midden Shorttrack. Prompt behaalde ze brons op het NK. Een prestatie die ze begin dit jaar evenaarde.

Maar ook op de langebaan kan ze uit de voeten. Dat had ze al in 2014 bewezen met haar Nederlandse titel bij de junioren C.  Deze winter maakte ze even een uitstapje naar die discipline tijdens het WK-kwalificatietoernooi en verpulverde, niet zo verwonderlijk, haar oude records op de 500m (38.17) en 1000m (1.16.25).

Ook al koestert ze zowel het shorttrack als de langebaan, Selma Poutsma beseft dat ze veel verder is op de 111 meter lange ovalen ijspiste. Ze droomt van de Olympische Winterspelen en die komen in rap tempo dichterbij. Letterlijk, maar ook figuurlijk. Eerst is er nog een niet onbelangrijk tussenstation, begin begin maart het WK shorttrack in Dordrecht. Daar zal echt duidelijk worden waar Selma Poutsma mondiaal staat.