Veelbelovende tijdrit Wilco Kelderman in Dauphiné

Wielrennen Redactie

Wilco Kelderman heeft de eerste serieuze test voor de klassementsrenners in het Critérium du Dauphiné goed doorstaan. De 30-jarige Barnevelder eindigde als vierde in de ruim 16 kilometer lange tijdrit, nadat hij een dag eerder al knap vijfde was geworden in een sprint omhoog. Verassende winnaar werd Alexey Lutsenko, voor Ion Izaguirre. Een tegenvallende tijd liet favoriet Geraint Thomas klokken. De Brit finishte slechts als tiende.

De Dauphiné is samen met de Ronde van Zwitserland de laatste grote etappekoers in de aanloop naar de Tour de France. Het accent ligt dit jaar op de laatste drie etappes met aankomsten bergop. De Dauphiné eindigt zondag, wanneer de Ronde van Zwitserland begint.

Kelderman kwam bij het tussenpunt als tweede door. Thomas realiseerde daar nog de beste tijd. Dankzij een ijzersterk tweede deel greep Lutsenko de winst in 21.36 minuten. Kelderman gaf 12 seconden op hem toe en staat na de vierde etappe vijfde in het algemeen klassement dat aangevoerd wordt door zijn ploeggenoot Lukas Pöstlberger van BORA-hansgrohe. Die gaf aan dat hij vanaf donderdag zal werken voor de Nederlandse kopman.

Steven Kruiswijk eindigde teleurstellend als negentiende en dat gold nog meer voor Veenendaler Dylan van Baarle met plaats 41. Martijn Tusveld uit Utrecht deed het verdienstelijk met de 35ste plaats. Met viervoudig Tour-winnaar Chris Froome lijkt het definitief voorbij. De Brit werd ingehaald en moest genoegen nemen met plaats 93.

 

Giro U-23

Nadat zijn oudere broer Lars zondag de Giro na ruim drie weken volbracht in Milaan, mag Marijn van den Berg het donderdag gaan proberen in de Giro U-23. De Ronde van Italïë voor beloften omvat ‘slechts’ tien etappes. Van den Berg van Groupama-FDJ heeft de laatste weken aangetoond in blakende vorm te verkeren. Hij schreef afgelopen weekeinde nog de tweedaagse Orlen Nations Cup op zijn naam. De renner uit De Meern beschikt over een sterk eindschot, zeker wanneer het een lastige aankomst betreft.
Het zwaartepunt ligt in de zevende etappe. De renners krijgen dan een erg steile klim te overwinnen naar finishplaats Ago di Campo Moro. De Giro U-23 eindigt zaterdag 12 juni in Castelfranco Veneto.