Veenendaal-Veenendaal heeft grote ambities als wielerkoers

Wielrennen Hans van Ommeren

Veenendaal-Veenendaal in de Champions League van het wielrennen. Dat is het streven van de organisatie van deze semi-klassieker voor wielerprofs, die in het verleden grote winnaars kende als Joop Zoetemelk, Jean Paul van Poppel, Jeroen Blijlevens en Tom Boonen. Vrijdag 18 augustus zullen verschillende ploegen uit de World Tour aan de start verschijnen van de 200 kilometer lange koers die het peloton onder meer voert over de Grebbeberg bij Rhenen.

Nog niet zo lang geleden was Veenendaal-Veenendaal op sterven na dood. Financieel kostte het de grootste moeite om de begroting rond te krijgen. In de loop der jaren was de semi-klassieker al verschillende malen van naam veranderd, zoals de Dutch Food Valley Classic en Arnhem – Veenendaal Classic, om andere partijen voor de wielerwedstrijd te interesseren. Maar het bleef behelpen.

Tot dit jaar. Deze zomer zijn er twee hoofdsponsoren gestrikt, zodat er de komende jaren voldoende financiële middelen zullen zijn voor een aansprekend deelnemersveld. Sterker, de organisatie hoopt dat de koers in de toekomst mag uitkomen in de UCI World Tour, de klasse waar bijvoorbeeld ook de Amstel Gold Race is ingedeeld. Momenteel komt de Veenendaal Veenendaal Classic die zijn 33ste editie beleeft, uit in de 1.1 Europe Tour 2017.

‘In de afgelopen jaren hebben we als organisatie in zwaar weer gezeten en was het elke keer een grote uitdaging om de koers weer neer te zetten. Door de passie en inzet van vele vrijwilligers, gemeente en enkele trouwe sponsoren zijn we erin geslaagd om door te gaan,’ aldus voorzitter Job van Schuppen. Hij gaat tevens de rol van koersdirecteur op zich nemen nu wielerjournalist Thijs Zonneveld het te druk heeft met andere werkzaamheden.

Tweevoudig winnaar Dylan Groenewegen is vrijdag 18 augustus waarschijnlijk een van de publiekstrekkers. De sprinter van LottoNL – Jumbo is een van de snelste renners van het profpeloton en won dit jaar de slotetappe van de Tour de France op de Champs Elysées. Momenteel is hij actief in de BinckBank-Tour, voorheen de EnecoTour, de etappekoers door Nederland en België. Buiten LottoNL – Jumbo zijn nog meer topteams vertegenwoordigd zoals  Lotto-Soudal, Orica Scott, Cannondale-Drapac en Team Wanty.

 

Thuisrijder

Martijn Budding rijdt dit jaar voor de vierde keer Veenendaal-Veenendaal. Voor de 21-jarige renner van Roompot-Nederlandse Loterij is het de eerste keer dat hij als prof aan de start staat. ‘Het is fantastisch dat de koers weer in Veenendaal start. Ik denk dat het ook voor de koers erg mooi is, er hangt toch een hele geschiedenis aan en je merkte dat mensen het nog heel lang over Veenendaal-Veenendaal hadden in plaats van de andere namen.’

Vorig jaar boekte Budding, die zich gestaag ontwikkelt en aan de start verscheen van onder meer de Amstel Gold Race, zijn beste resultaat (26e) tot dusver. Dit jaar hoopt de Veenendaler opnieuw een stap te maken richting een topnotering in zijn thuiskoers. ‘Die wedstrijden bij de profs hebben mij zeker hard gemaakt. Ik ben weer een stukje beter dan voorgaande jaren.’

Nadat de koers op de Markt van Veenendaal van start gaat trekt het peloton richting de Posbank. Vanaf daar rijdt het peloton door Arnhem om de Rijn over te steken en via de dijken richting Kesteren te rijden. Na de Rijnburg komt het peloton drie keer over de streep op de Kerkewijk in Veenendaal en zal er de vierde keer gesprint worden om de zege. Budding: ‘Het zwaartepunt ligt in Rhenen, waar met de Grebbeberg, het Paardenveld en de Defensieweg nog een aantal mooie klimmetjes worden gereden. Het zou mooi zijn om op dat moment in de aanval te zitten.’

De Veenendaal Veenendaal Classic wordt gereden op vrijdag 18 augustus. De renners starten om 12.30 uur vanaf de Markt in Veenendaal en zullen rond 17.30 uur finishen op de Kerkewijk ter hoogte van Theater De Lampegiet. Het peloton wordt voorafgegaan door een heuse reclamekaravaan.