Veenendaler Hofstede gaat in Vuelta twee kopmannen dienen

Wielrennen Redactie

Lennard Hofstede moet in de komende Vuelta twee kopmannen ondersteunen. Zijn ploeg Jumbo-Visma speelt in de Spaanse wielerronde zowel Tom Dumoulin als Primoz Roglic als troef uit voor de eindzege. De 25-jarige Veenendaler bewaart warme herinneringen aan de Vuelta van vorig jaar toen hij een aandeel had in de eindzege van Roglic. Steven Kruijswijk, die maandag in de Giro een positieve coronatest had, gaat niet naar de Vuelta.

Voor Kruijswijk gaat het seizoen zodoende uit als een nachtkaars. Hij miste al de Tour na een crash in  Critérium du Dauphiné en moest ondanks zijn goede vorm de Giro voortijdig verlaten. De Vuelta die dinsdag 20 oktober van start gaat, komt kennelijk voor hem te vroeg na zijn positieve test.

Hofstede moet vooral op het vlakke zijn werk doen in dienst van de Nederlandse WorldTour-equipe, die er op papier met kop en schouders bovenuit steekt. Jumbo-Visma gaat dan ook opnieuw voor de eindzege ondanks dat Dumoulin en Rogliz er al een grote ronde hebben opzitten. De Limburger eindigde als zevende in de Tour de France en de Sloveen zelfs als tweede. Hij liet op de voorlaatste dag in een tijdrit de gele trui uit zijn handen glippen.

Ploegleider Grischa Niermann geeft aan dat de rolverdeling tussen de beide kopmannen gaandeweg de Ronde van Spanje nader wordt bepaald. ‘Gedurende de Vuelta wordt duidelijk wiens kaart we trekken.’ Het peloton duikt meteen de bergen in met als (voorlopige) climax de zesde etappe wanneer de finish ligt in de Pyreneeën op de Tourmalet.

 

Start in Utrecht

De Vuelta zou dit jaar aanvankelijk in Utrecht starten en ook de provincie Noord-Brabant aandoen, maar de drie etappes in Nederland werden geschrapt vanwege het coronavirus. Wel onderzoekt de Nederlandse organisatie de mogelijkheid om in 2022 alsnog de start van het wielerevenement voor haar rekening te nemen, compleet met allerlei activiteiten langs de route.