Veenendaler Hofstede reddende engel voor Roglic

Wielrennen Redactie

Gelukkig was daar nog Lennard Hofstede. De Veenendaler was zaterdag de reddende engel voor Primoz Roglic die een tweede zege in een grote ronde door zijn handen zag glippen. Als laatste helper van de kopman van Jumbo-Visma maakte Hofstede tempo op de Alto la Covatilla, zodat de weggesprongen Carapaz geen groot gat kon slaan. Roglic verloor uiteindelijk 21 seconden, maar houdt er nog 24 over zodat hij vrijwel zeker de Vuelta gaat winnen.

De Sloveen verloor op de voorlaatste dag de Tourzege aan zijn landgenoot Pogacar. In de Vuelta kraakte hij opnieuw op de voorlaatste dag door aanvallen van de verrassende Carthy en zijn naaste belager Carapaz die op 45 seconden stond. Een voor een moesten zijn helpers afhaken. Hofstede bevond zich evenwel in een kopgroep, een tactisch sterke zet van Jumbo-Visma. Toen Roglic het moeilijk had kon de Veenendaler nog wat werk voor hem verrichten zodat Carapaz niet het verschil kon maken dat hij nodig had.

Zondag eindigt de Vuelta, die dit jaar in augustus in Utrecht zou starten maar vanwege het corona naar het najaar verschoof en geheel in Spanje werd verreden, in Madrid.

 

Lorena Wiebes

Dan rijden de vrouwen ook hun slotrit van de Madrid Challenge, een driedaagse etappekoers. Lorena Wiebes raakte zaterdag haar leiderstrui kwijt aan de Duitse Lisa Brennauer. Die won de tijdrit van 9,3 kilometer door Elisa Longo Borghini met een seconde te kloppen. Ellen van Dijk eindigde als derde op vier seconden, Annemiek van Vleuten als vierde op acht seconden. Wiebes deed het niet slecht met de elfde plaats en een achterstand van 28 seconden. De Mijdrechtse staat nu vijfde in het klassement, een plaats achter Van Vleuten, en heeft zondag alle kans op een tweede ritzege.