Veldkorfbal leeft volop in de kleinere gemeenten

Korfbal Ted Vermeulen

Het einde van de veldcompetitie korfbal nadert; een mooie gelegenheid om eens te kijken naar het ontstaan van deze sport en te inventariseren hoe het in Midden-Nederland met de belangstelling voor dit puur Hollandse spelletje staat. Vandaag in deel 1: de ontstaansgeschiedenis van korfbal

Naast honk- en softbal mogen we korfbal met een gerust hart een echte familiesport noemen. Een team bestaat uit mannen en vrouwen, dus het is niet vreemd, als daar nogal eens een nadere kennismaking uit voortvloeit. Komt daar een huwelijk van, dan is het bijna een vastigheidje dat de kinderen aan de ontbijttafel worden grootgebracht met korfbal.

 

Ontstaan
In 1902 ging de bedenker van korfbal, de Amsterdamse onderwijzer Nico Broekhuysen naar Nääs in Zweden om een cursus sport- en spelontwikkeling te volgen. Eén van de onderdelen was kennis maken met spelletjes in de open lucht. Bij het spel Ringboll moest men een bal door een ring gooien, die vast zat aan een paal van drie meter hoog. De spelers werden verdeeld over drie vakken waar ze niet uit mochten komen. Ringboll werd gemengd gespeeld en dat was in die tijd zeer revolutionair.

Bij terugkomst in Amsterdam paste Broekhuysen de spelregels van Ringboll aan. De ring aan de paal verdween en maakte plaats voor de bekende rieten mand waardoor beter kon worden beoordeeld of er gescoord werd. Verder werden de spelregels vereenvoudigd zodat ook kinderen het spel konden spelen en werd de naam veranderd in korfbal.

Korfbal werd in korte tijd erg populair. Broekhuysen introduceerde het spel bij zijn collega-onderwijzers en in korte tijd waren er vijf korfbalclubs opgericht. Op 2 juni 1903 werd de Nederlandse Korfbal Bond (NKB) een feit met dezelfde Nico Broekhuysen als voorzitter.

In 1938 werd het NKB ter gelegenheid van het 35-jarig bestaan omgedoopt tot Koninklijke Nederlands Korfbalverbond, KNKV, waar ook de Christelijke Korfbalbond in 1973 en uiteindelijk ook de Nederlandse Dames Korfbal Bond  in 1994  toetraden. Het huidige bondsbureau, gelegen in de bossen van Zeist op het terrein van de KNVB, bevindt zich met bijna honderdduizend korfballeden en zo’n 580 verenigingen in de top 15 van grootste Nederlandse sportbonden.

 

Verschil 

Spelregels in de sport leven, zij worden voortdurend bijgesteld naar de wens van de consument. En dat is goed. Ook de korfbalsport heeft haar spelregels in de loop der jaren moeten aanpassen, om het ledental op peil te houden.
Het grootste verschil met vroeger  is het aantal vakken. Tot 1991 werd namelijk met 3 vakken gespeeld (12 personen per team), waarbij het middelste vak als ‘doorgeefluik ’ fungeerde. Dit vak zorgde er alleen maar voor dat de bal van het verdedigingsvak naar het aanvalsvak werd verplaatst, en vormde zo een extra moeilijkheid. Vanaf de afschaffing van het middenvak, werd ook het spelen op kunstgras en gravel mogelijk.

Verder is het spel met zijn tijd meegegaan. Tactische en technische snufjes deden steeds meer hun intrede in de sport. Op de Korfbal Challenge wordt jaarlijks geëxperimenteerd met verschillende spelregels, zoals het toekennen van vrije ballen en het gebruik van een schotklok, zodat binnen een bepaalde tijd een doelpoging verplicht wordt. Dit laatste experiment heeft geleid tot invoering van de schotklok in de Korfbal League, de eredivisie van het zaalkorfbal.

 

Competitie

Vanaf de invoering van zaalkorfbal in 1953 ( toen ook wel micro-korfbal genoemd ) worden er in korfbal twee op zichzelf staande competities afgewerkt (zaal en veld). De veld competitie van september tot november en van april tot juni. In de echte wintermaanden wordt in de zaal gespeeld. De competitie op het veld werd tot 1987 belangrijker gezien dan de zaal, aangezien bijna geen enkele club over een eigen sporthal beschikte.

Inmiddels is de zaalcompetitie het meest prestigieus geworden, en zijn er op het veld, buiten wat kleine competitieaanpassingen, geen noemenswaardige ontwikkelingen te melden.

 

Beachkorfbal 

Net als Beachvolleybal, Beachtennis en Beachrugby wordt ook de zomerse korfbalvorm Beachkorfbal in Nederland steeds populairder. Het spel is snel en dynamisch en de wedstrijden zijn kort, waardoor het aantrekkelijk is om naar te kijken. Bijzondere regels maken het spel uitermate spectaculair.

Beachkorfbal blijkt een heel goede manier te zijn om nieuwe leden te werven en daarnaast om de al actieve leden te behouden. Zo kunnen korfballers vaak op wat oudere leeftijd de sport nog beoefenen. Beachkorfbal wordt veelal in de openlucht gespeeld en wordt dus snel gezien door toevallige voorbijgangers.

Zaterdag 23 juni 2018 organiseert KV Woudenberg voor de vierde keer het beachkorfbaltoernooi bij het Henschotermeer. Deze locatie heeft al drie keer eerder bewezen dat het garant staat voor een mooie korfbaldag. Voor deze editie hebben zich al 53 teams opgegeven.

 

Kangoeroe Klup

Ook aan de allerkleinsten is door het KNKV gedacht. De bond richtte de Kangoeroe Klup op. De Kangoeroe Klup is een bewegingsvorm met een knipoog naar het korfbal dat een vereniging kan aanbieden aan kinderen in de leeftijd van 3 tot en met 6 jaar. De bekende kangoeroes Scoro, Jumper, Funny en Spurt vormen de basis van de Kangoeroe Klup. Bijna iedere korfbalvereniging heeft een dergelijke Kangoeroes Klup. Een prima zet, om het gehele gezin bij de vereniging te betrekken.

 

Morgen deel 2 over de stand van zaken in het veldkorfbal. Hoe staan de Utrechtse teams er voor in aanloop naar het NK Veldkorfbal op 16 juni in Bennekom?