Veldrijders, het zijn serieuze mensen

Wielrennen Edwin Stoel

Veldrijden. Direct doemen beelden op van moddergevechten en valpartijen op glibberige heuvels, maar helaas geen smurrie in de achtste Raboveldrit in Montfoort, constateerde Edwin Stoel - zelf geen cyclocrosser - die een persoonlijke impressie maakte.

Een landelijk spektakel is de jaarlijkse veldrit in het stadspark van Montfoort, georganiseerd door wielervereniging WTC uit Woerden.  Helaas geen modder deze keer. Na dagen droog weer ligt de baan een beetje stoffig als darmen gedrapeerd over het park.

Er zijn races in allerlei categorieën. Een slordige 150 sporters doen mee. We komen voor de laatste race, de Masters 40+, waarbij ik  aanneem dat die 40+, in tegenstelling tot die bij kazen, slaat op de leeftijd. Die race heeft de meeste deelnemers. Het veld bestaat uit 62 renners.

Als ik een half uurtje voor aanvang het terrein opstap word ik meteen onderschept door iemand van WTC. Kennelijk ben ik een  afwijkende verschijning (40+, maar dan zoals bij kazen). Voor een tent, waar achter een geldkistje iemand koffie en gevulde koeken verkoopt, zitten verscheidene heren in blauw pak: de Muppets. Het zijn de komieken van de club.

Verder valt een enorme, nu lege, partytent op, met lange tafels in Oktoberfest-gelid. Dat belooft wat na afloop. Nu is het nog erg rustig. Publiek is er nauwelijks. Waarschijnlijk zijn die enkele tientallen kijkers, die langs het parcours staan, familieleden. Op de achtergrond hoor ik….

 

Bent u geïnteresseerd om dit hele artikel te lezen? Neem een jaarabonnement, halfjaarabonnement of proefabonnement op de Utrechtse Sportkrant en krijg dit artikel binnen enkele uren in uw mailbox.
Vervolgens wordt de Utrechtse Sportkrant elke vrijdag bij u thuisbezorgd en blijft u op de hoogte van lokaal sportnieuws.