Veldrijders trotseren sneeuw en vrieskou in Krawatencross

Veldrijden Redactie

In een winters decor heeft Lars van der Haar de achtste plaats behaald in de Krawatencross in Lille. Lang deed hij mee om plek drie, maar enkele foutjes wierpen de Woudenberger terug. De ondergrond was deels besneeuwd, deels bevroren zodat het een technisch parcours was in de voorlaatste cross om de X2O-trofee. Laurens Sweeck zegevierde. Bij de vrouwen werd Ceylin Alvarado de sneeuwvorstin. Puck Pieterse eindigde op plaats zeventien.

 

Bij afwezigheid van de twee beste cyclocrossers Mathieu van der Poel en Wout van Aert die even rust nemen om zich voor te bereiden op het wegseizoen, was het een open strijd in de voorlaatste cross om de X2O-Badkamerstrofee. Nou ja open, Sweeck won na een lange solo en bekroonde daarmee een perfect weekeinde want een dag eerder was hij ook al de sterkste geweest in Middelkerke. Corné van Kessel werd achter Michael Vanthourenhout fraai derde.

Lars van der Haar deed lange tijd goed mee tot hij met fiets en al tegen de vlakte ging. Hij voelde even aan zijn rug maar kon zijn weg vervolgen en dankzij de achtste plaats bleef hij in het klassement nog altijd op plaats vier.

 

Grootverdiener

Lucinda Brand is dit seizoen de grootverdiener bij de vrouwen. Ze won de wereldbeker, het Superprestige-circuit en ze leidt in het klassement om de X2O-Badkamerstrofee. Toch won de kersverse wereldkampioene niet in de vrieskou van Lille, ze werd op de finish geklopt door de wereldkampioene van vorig jaar, Alvarado. Denise Betsema werd derde, voor een sterk rijdende Belgische Sanne Cant die in de slotfase met een leegloper geconfronteerd werd.

Net als zaterdag in Middelkerke eindigden acht Nederlandse vrouwen bij de eerste tien. Daartoe behoorde niet Puck Pieterse. De 18-jarige Amersfoortse mocht niet vooraan starten en moest daardoor meteen tegen een achterstand opboksen. Ze werd zeventiende. Volgend weekeinde is er opnieuw zowel op zaterdag (Eeklo) als op zondag (Brussel) een cross, waarna een week later het seizoen wordt afgesloten in Oostmalle.