Velox verliest weer speler uit kampioensteam ‘62

Voetbal Hans van Echtelt

Begin juni overleed Jan Huberts op 77-jarige leeftijd, gisteren werd bekend dat Co Alflen (86) niet meer onder ons is. Twee spelers uit het kampioensteam van Velox dat in 1962 met overmacht de titel voor zich opeiste. Het was een elftal vol bekende namen, die aan de Koningsweg in Utrecht furore maakte. De legendarische trainer Daan van Beek had de beschikking over doelman Henk van Ledden, en de veldspelers Ton Sambeek, Wim van Arnhem, Leen Morelissen, Wim van Hanegem, Frans Geurtsen, Kees Sluijk, Joop Jochems, Ben Sneijder, en de al genoemde Jan Huberts en Co Alflen.

In 1962 was ik zelf negentien jaar en reed wekelijks per fiets richting Utrecht vanuit mijn woonplaats Cothen om de wedstrijden van DOS of Velox te bezoeken.  Eerlijk gezegd spraken de voetbalprestaties aan de Koningsweg meer tot mijn verbeelding dan die in Galgenwaard want de Kanaries beleefden een mindere periode, na het behalen van de landstitel in 1958. Meest opvallende naam was natuurlijk Wim van Hanegem, die ‘per toeval was ontdekt door trainer Daan van Beek. De nog zonder club zijnde Kromme stond vaak te kijken bij de trainingen en trapte daar achteloos maar haarzuiver de ballen terug het veld in die over de afrastering waren gevlogen. En werd op die bijzondere manier ontdekt.

Jan Huberts en Co Alflen waren de waterdragers in het team  van Velox maar werden desondanks optimaal gewaardeerd door trainer Van Beek. Die besefte al geen ander dat je naast raspaarden ook werkers in een ploeg moest hebben om een juist evenwicht te krijgen.

Na hun actieve loopbaan zijn zowel Huberts als Alflen actief geweest als trainers in het amateurvoetbal in stad en regio Utrecht. Zo werkte Co Alflen in mijn geboorteplaats Cothen als trainer van SVF, Huberts was dat in dezelfde regio, namelijk bij CDW.