Vera Pauw gaf clinic bij bij Vreeswijk

Voetbal Redactie

Vera Pauw, een van de pioniers van het vrouwenvoetbal in Nederland, was even terug op het oude nest: VSV Vreeswijk. Ze gaf daar een clinic aan zo’n 30 meiden variërend in de leeftijd van 9 tot 12 jaar. Ze werd op de voet gevolgd door een cameraploeg van Andere Tijden Sport die een documentaire over haar maken. Voorzitter van VSV Vreeswijk, Michel van den Hoven laat via zijn club weten: ‘Mooi om te zien, dat Vera de club waar ze haar carrière is begonnen niet is vergeten en dat ze op deze manier een inspiratie is voor een hele nieuwe generatie voetballende meiden. Ik ben er trots op dat ze bij ons een clinic heeft gegeven.’

Bij Vreeswijk staat het meiden- en vrouwenvoetbal hoog in het vaandel en dat al bijna 50 jaar. De vrouwenafdeling is in januari 1972 van start gegaan en ze speelden van 1981 t/m 1985 in de hoofdklasse dames (UVB HFDK). Vera Pauw was een van de dragende speelsters bij Vreeswijk.  Als verdedigster speelde Pauw behalve bij Vreeswijk onder andere voor CF Modena, SV Saestum en Puck Deventer.

Pauw kwam 89 keer uit voor het Nederlands vrouwenelftal en was de eerste vrouw die over het hoogste trainersdiploma beschikte in de Nederlandse voetballerij. Tussen 2004 tot 2010 was zij bondscoach van dit elftal. Ze is dan ook heel belangrijk geweest voor de ontwikkeling van het vrouwenvoetbal in Nederland.

Vreeswijk ziet het meiden- en vrouwenvoetbal als een geweldige kans om meer diversiteit binnen de vereniging te brengen en ondersteunt het vrouwenvoetbal dan ook volledig. Er voetballen in totaal 2 damesteams, 1 zaalvoetbalteam en 8 meidenteams bij Vreeswijk.

Andere Tijden Sport wordt gemaakt door de NOS en NTR en behandelt historische sportonderwerpen. De uitzending over Vera Pauw wordt op 2 juni 2019 uitgezonden.