Verblijf in de Hoofdklasse tennis was van korte duur

Tennis Peter de Jong

Begin juni van dit jaar kwam de Voorjaarscompetitie van de KNLTB Hoofdklasse tot een einde. Drie clubs uit de regio Utrecht, TC Domstad (Utrecht), Shot (Zeist) en TC Bilthoven, kwamen uit in het, op de Eredivisie na, hoogste niveau van Nederland. De Utrechtse clubs richten nu het vizier op de vele regionale toernooien sinds de competities zijn afgelopen.

Shot zal over enkele dagen de loting bekend maken van hun zomertoernooi.

De toernooien in de regio Utrecht zijn inmiddels in volle gang. De KNLTB heeft een volledig overzicht de zomerkalender district Utrecht gemaakt. TC Domstad biedt een samenvatting op hun website.

 

Hoofdklasse

TC Domstad (Utrecht), Shot (Zeist) en TC Bilthoven hebben de Voorjaarscompetitie op hoog niveau gespeeld, waarna Bilthoven degradeerde en alleen Shot behouden blijft voor het volgende seizoen. Na slechts één seizoen actief te zijn geweest in de hoofdklasse moet Domstad hun plek namelijk ook weer af staan aan een andere club.

Bron: KNLTB
Bron: KNLTB

 

Tennisclub Domstad

TC Domstad werd na het uitvallen van een andere club gevraagd plaats te nemen in de KNLTB landelijke voorjaarscompetitie Hoofdklasse. Voor de club was het een hele eer om door de KNLTB voor de vrijgekomen plek in de Hoofdklasse te worden gevraagd. En het leek zo goed te gaan, maar omdat met name concurrent NIP uit Roermond de laatste wedstrijden stevig punten ging halen en Domstad zelf de laatste wedstrijd met 8-0 op de broek kreeg van de onaantastbare kampioen Salland, was degradatie een feit.

Philippe Brand. Foto: Domstad

Domstad captain Philippe Brand: ‘Tot aan de laatste wedstrijd stonden we veilig. We moesten nog wel tegen de koploper Salland. Dat werd ons fataal. Ze hebben tegen ons niks weggegeven. Daar hadden ze, terecht, ook geen zin in. Vorig jaar liepen zij het kampioenschap mis door competitievervalsing. NIP stond de hele competitie stijf onderaan maar die heeft de laatste twee wedstrijden met een aantal versterkingen heel veel punten gehaald en zijn ons toen gepasseerd.

Daarnaast miste hun laatste tegenstander Thor, tweede in de eindstand, een aantal spelers die de laatste wedstrijden competitie in het buitenland gingen spelen. Dat resulteerde in een 6-2 voor NIP, lijfsbehoud voor hen en degradatie voor ons.

 

Invallers

Het zat allemaal heel dicht op elkaar. Tot aan de laatste wedstrijd hadden we steeds spannende lange partijen. De laatste twee wedstrijden misten we onze sterkste dames. Jeltje Loomans ontbrak de laatste drie wedstrijden wegens een reeds lang geplande reis door Canada en het grote talent Eva Vedder deed de laatste keer niet mee.

We hebben nog geprobeerd vervangsters te vinden maar dat is lastig, ook omdat Domstad een van de weinige clubs is die niet betaalt. We hebben nu gespeeld met invalsters uit het tweede en derde team. Die deden het goed, maar het mocht niet baten, ze hebben geen punten gehaald. Enfin, het ene jaar zit het mee, het andere jaar tegen.

Is dat niet frustrerend, al die invallers die de competitie beïnvloeden?

Ik speel nu bijna 15 jaar op dat niveau, het is elk jaar hetzelfde dus dat went. Ikzelf speel in Duitsland competitie op de zaterdag, dan heb je het weer andersom. Maar ik speel daar en in Utrecht alle wedstrijden mee.

Jullie gaan nu een trapje lager?
Dat moeten we nog even zien. Bij de clubs die betalen zie je nog wel eens gebeuren dat de hoofdsponsor wegvalt en het team wordt teruggetrokken. Dat gebeurt eigenlijk elk jaar wel. Vorig jaar zelfs bij twee of drie clubs. Als de KNLTB ons vraagt om weer mee te doen in de hoofdklasse, zou ik geen nee zeggen. We zijn niet weggespeeld en hebben mooie potten gespeeld. Ikzelf heb een lekker seizoen gespeeld, 9 potten gewonnen en 8 verloren. Daar ben ik tevreden mee.

Zeker in de dubbel en mix hebben we op goed hoofdklasseniveau gespeeld. De mixen hebben we tot aan de laatste twee wedstrijden gewonnen dus dat zit ook wel snor. In de dubbels scoorden we meer dan 50%. Het lag aan de singles dit jaar, dat was niet goed genoeg, 19 van de 28 partijen gingen verloren.
Eva Vedder heeft bij ons 5 singles gewonnen, die heeft duidelijk laten zien dat ze het niveau aankan in de hoofdklasse.

Kan er nog iets beter bij jou, de single-kampioen van Utrecht?
Mijn service en forehand kunnen nog wel iets beter. Maar ik ben ook al weer 29 haha. Veel beter zal het niet meer worden.

Stefanie Gomperts. Foto: Domstad

Hoe kijk je terug?
Het was toch de moeite waard. Zes zondagen geloofden we dat we erin zouden blijven. We stonden rond de 5e, 6e plek. Het was al met al een geslaagde competitie. Ook met een goede sfeer in het team. Elke zondagochtend ontbeten we voor de wedstrijden bij een van de spelers. En na afloop dineerden we ook weer gezamenlijk. Alleen waar we dat gingen doen, leidde tot heftige discussies. De ene helft ging voor gezond, de andere helft voor ongezond. Het is uiteindelijk fiftyfifty geworden. Laatste keer na de degradatie werd het de McDonalds. Schrijf maar op dat Stefanie elke keer naar de Mc Donalds wilde haha.

Blijft iedereen?
Ik heb nog niets gehoord over een mogelijk vertrek van spelers. Maar ja, mensen melden het vaak pas als ze al iets anders hebben, haha. Voor Eva is de 1e klasse denk ik te laag. Ze heeft wel aangegeven het een leuk team te vinden dus misschien speelt ze volgend jaar een paar wedstrijden mee.

 

 

Competitie Nieuwe Stijl

Met ruim 200.000 tennissers is de Nederlandse tenniscompetitie een van de grootste ter wereld. De overkoepelende organisatie KNLTB constateert dat er zo’n 400.000 mensen nog geen competitie spelen, afgeleid van de afname in het aantal spelers in de Voorjaarscompetitie en teruglopend ledenaantal. Om deze trend tegen te gaan werd in de voorjaarscompetitie 2017 voor het eerst de nieuwe competitievormen in het kader van Competitie Nieuwe Stijl geïntroduceerd.

De KNLTB heeft de afgelopen jaren onderzoek gedaan naar de redenen voor wel of niet competitie spelen. Hieruit is gebleken dat veel tennissers behoefte hebben aan een meer compacte en beter planbare competitiedag. Om de competitie aantrekkelijker te maken voor deze groep heeft de KNLTB zijn leden gevraagd hun ideale competitievorm samen te stellen. Onafhankelijk adviesbureau Hypercube Business Innovation heeft de input van de leden getest op potentie. Dat heeft geleid tot nieuwe aanvullende competitievormen en een versoepeling van de regels.