‘Vergeten’ Dick Teunissen zorgde voor de eerste FC Utrecht-treffer

Sporthistorie Voetbal Ton de Ruiter

Tussen de stortvloed aan Rotterdamse tranen sneeuwde het een beetje onder, maar FC Utrecht had zondag wel een dubbele jubileumtreffer te vieren. De eer was aanvoerder Willem Janssen gegund. In de laatste seconde van de laatste thuiswedstrijd van dit seizoen, waarin FC Utrecht zich onwrikbaar op de vierde plaats heeft genesteld, kopte hij de drie punten binnen voor de ploeg van trainer Erik ten Hag.

Het doelpunt van Janssen is doelpunt 1400 in een thuiswedstrijd. De enige treffer tegen Vitesse is tevens goed voor de 400ste thuiszege van FC Utrecht.  Op de site van de club staan de scorende voorgangers van Janssen.

Dick Teunissen

André Hulshorst maakt jubileumgoal 100, Jan van Staa 200, Frans Adelaar 300 en 400, Erik van der Meer 500, Gerrit Plomp 600, Ferdi Vierklau 700, Leon van Nieuwkerk 800, Dirk Kuijt 900, Patrick Zwaanswijk 1000, Loïc Loval 1100, Ricky van Wolfswinkel 1200 en Jens Toornstra doelpunt 1300.

De maker van het eerste doelpunt wordt niet genoemd op de website. Op 30 augustus 1970 is Go Ahead Eagles de tegenstander in de eerste thuiswedstrijd en het tweede competitieduel van de fusieclub. De Deventer ploeg staat bij de rust met 0-1 voor door een doelpunt van Koenders. Na een donderspeech van Bert Jacobs richt FC Utrecht zich op. Marco Cabo geeft de assist bij de gelijkmaker en Dick Teunissen schuift de bal langs de uitlopende doelman Whiters.

 

Uitblinker Cabo
Het eerste doelpunt van Teunissen is de basis voor de eerste overwinning. Jan Groenendijk maakt uit een scrimmage de 2-1. Hans Visser zorgt na voorbereidend werk van de uitblinkende Marco Cabo voor 3-1. Jan Groenendijk bepaalt met het hoofd de eindstand op 4-1. Bijzonder: de rappe Visser scoort bij zijn debuut voor DOS en bij zijn eerste optreden voor FC Utrecht.

Deze spelers vieren de eerste zege in 1970. Doelman Joop Lelieveld, die met een blessure wordt vervangen door Henk van Ledden. Piet van Oudenallen, Co Adriaanse, Ed van Stijn en Jan Blaauw vormen verder de achterhoede. Ton Nieuwenhuys, John Steen Olsen en Marco Cabo het middentrio, Dick Teunissen, Jan Groenendijk en Hans Visser staan voorin. Nico Hardeman valt in. Het zijn de eerste en laatste speelminuten van de voetballer uit Langbroek in FC Utrecht 1.

Eerste doelpuntenmaker Dick Teunissen komt tot 20 wedstrijden in het eerste. Thuis tegen Holland Sport maakt hij nog een tweede treffer.  Aan het einde van het eerste seizoen verhuist hij naar HVC, nadat een transfer naar DWS op het laatste moment afketst. Een glasscherf noemt de buitenspeler in het FC Utrecht Jaarboek als oorzaak voor een tegenvallend seizoen.

Op het trainingsveld valt de voormalige Elinkwijker – altijd wel goed voor 10 treffers per seizoen – in een stuk glas. Teunissen is nog niet fit als op 20 september uit tegen ADO wordt gespeeld, maar zwicht voor een verzoek van trainer Bert Jacobs. ,,Achteraf heeft die wedstrijd mij de das om gedaan. Tot overmaat van ramp kreeg ik er nog een trap tegen van Aad Mansveld en was het helemaal gebeurd. De wedstrijden daarna maakte ik niets meer klaar.”