Vernieuwing hockey ook financieel interessant

Hockey Redactie

In de serie De Vooruitgang Van De Hockeysport vandaag aandacht voor de vernieuwing in commercieel opzicht. Tot de komst van de Europese Hockey League (EHL) in 2007 was het spel lastig te volgen voor de mensen naast het veld en de televisiekijkers. De commerciële waarde van een sport hangt af van het aantal mensen dat er naar wil kijken en dat werd sterk verbeterd met de strakke organisatie van de EHL, waar de Europacup 1 en Europacup 2 voor moesten wijken.

De EHL werd in het leven geroepen om meer aandacht te genereren voor clubhockey en werd gebaseerd op het Champions Leaguemodel dat onder andere gebruikt wordt in voetbal, volleybal en handbal. Volgens dat model spelen de beste teams van Europa onderling tegen elkaar en de winnaar mag zich na afloop de beste van Europa noemen. Een ander doel van de EHL was het clubhockey interessanter te maken voor marketing en sponsoring. Het hele evenement werd daarom geclusterd; er werd gespeeld in vier weekenden op vier verschillende locaties verdeeld over het hockeyseizoen.

De gewenste verbeteringen in het internationale toernooi vroegen een stevige financiële injectie, waar niet elke hockeyliefhebber bij stond te juichen. Meerdere fans vreesden dat hun favoriete sport zou verworden tot een commercieel vehikel, het zou toch geen vóetbal worden? De EHL bood echter ook veel vernieuwing waar de cynici tandenknarsend toch wel blij mee waren. Het nieuwe titeltoernooi werd met nieuwe camera’s een stuk beter in beeld gebracht, acties konden met superslomo’s teruggekeken worden en ook het feit dat alle duels live te volgen waren werd erg gewaardeerd. Op 9 april zouden de mannen van Kampong in de EHL in actie tegen de Belgische Royal Leopold Club. De finales zullen in het Amsterdamse Wegener Stadion gespeeld worden.

 

Pro League

In 2019 werd de Pro League geïntroduceerd. De nieuwe landencompetitie waaraan ook Nederland deelneemt komt onder andere in plaats van de Champions Trophy en de Hockey World League en is een van de kwalificatietoernooien voor de Olympische Spelen. De wedstrijden op topniveau worden goed bezocht. Zo waren de wedstrijden die op 22 maart en 29 maart in respectievelijk Rotterdam (tegen Nieuw-Zeeland) en Den Bosch (tegen Australië) gespeeld zouden worden, uitverkocht.

De Pro League wedstrijden van 28 en 29 april zouden op de Utrechtse velden van Kampong gespeeld worden, voor die wedstrijden tegen Groot-Brittannië waren nog enkele kaarten beschikbaar.