Verrassende titel Dylan van Baarle, Ellen van Dijk bevestigt status

Wielrennen Hans van Ommeren

Met Dylan van Baarle uit Veenendaal heeft het NK tijdrijden een sensationele kampioen gekregen. Bij de vrouwen was de titel van Ellen van Dijk minder verrassend, al was de concurrentie moordend en moest de Woerdense onder meer wereldkampioen Annemiek van Vleuten (vierde) en de nummer 1 van de wereldranglijst Anna van der Breggen (tweede) verslaan.

Het was al weer de vierde nationale titel tijdrijden voor Van Dijk, die eerder kampioen werd in 2007, 2012 en 2013. Vervolgens duurde het dus vijf jaar alvorens de specialist uit Woerden opnieuw het rood-wit-blauwe tricot mocht aantrekken. ‘Daarom is mijn gevoel nu: ik heb ‘m weer, eindelijk.’

Van Dijk bleef over een afstand van 25,8 km Anna van der Breggen zes tellen voor en ploeggenote Lucinda Brand dertien. Haar tijd van 33.15 minuten betekende een gemiddelde snelheid van bijna 47 kilometer per uur.

Het parkoers lag haar, erkende ze ruiterlijk. ‘Het was met alle lange rechte stukken een parkoers om te rammen. Bovendien werd ik geweldig gecoacht vanuit de volgauto. Mijn vriend schreeuwde me in de laatste drie kilometer naar de finish, waardoor het helemaal bijzonder werd.’

Dat het niveau in Nederland bij de vrouwen zeer hoog is in de race tegen de klok bleek wel uit de teleurstellende klassering van de wereldkampioen in deze discipline, Annemiek van Vleuten. Al meer dan een jaar ongeslagen in een individuele tijdrit was zij op het NK de te kloppen vrouw. Maar Van Vleuten haalde zelfs niet eens het podium. Ze werd vierde, op 19 seconden van Van Dijk, na zowel in 2016 als in 2017 de snelste te zijn geweest. ‘Maar ik ben te traag van start gegaan.’

Van Dijk liet zich de felicitaties breed lachend welgevallen. ‘Ik ben zo blij met deze titel omdat het in Nederland niet meevalt om te winnen met meerdere wereldtoppers. De verschillen waren niet voor niets telkens heel klein de afgelopen jaren. Dit had ook het podium van een WK kunnen zijn. Het verschil tussen winnen en verliezen is vaak het verschil tussen een goede en een slechte dag op een NK tijdrijden.’

Haar stadgenote Floortje Mackaij, eveneens van Team Sunweb, eindigde als zesde op 1.38 minuten van de winnares. Roxanne Knetemann uit Nijkerk werd elfde.

 

Dumoulin afwezig

Bij de mannen ontbrak wereldkampioen Tom Dumoulin. Het NK tijdrijden past niet in zijn voorbereiding op de Tour de France die over anderhalve week van start gaat. Voor Wilco Kelderman was het juist een uitstekende test om te zien hoe het met zijn conditie gesteld is. De Barnevelder heeft drie maanden aan de kant gestaan vanwege een sleutelbeenbreuk met complicaties. De afstand  van 52,3 kilometer eiste het uiterste van hem. Kelderman (Team Sunweb) moest 1.03 minuten prijsgeven op de winnaar, die finishte in 1.02.34 uur, een gemiddelde van bijna 51 kilometer per uur.

Die winnaar werd heel verrassend Dylan van Baarle. De Veenendaler, die dit seizoen rijdt voor Sky, had bij zijn twee eerdere deelnames aan het NK tijdrijden weinig indruk gemaakt. In 2015 was hij negende, het jaar daarvoor vijfde.

Maar Van Baarle kwam op de Brabantse Wal goed in zijn ritme en ging als een diesel op weg naar de finish in Bergen op Zoom. Bij het eerste tussenpunt had hij nog een achterstand op erkend tijdrijder Jos van Emden, die ooit reed voor De Volharding, maar eenmaal op stoom denderde Van Baarle door. Van Emden werd uiteindelijk tegenvallend vijfde. Martijn Tusveld eindigde als zevende op ruim drie minuten van Van Baarle. Het is een bevestiging dat het de goede kant op gaat met de Utrechter die in het voorseizoen kampte met een terugslag van de ziekte van Pfeiffer.