Versterkte fundering voor nieuw zwembad in De Bilt

Waterpolo Roberto Cancian

Meer dan twintig jaar is het verouderde zwembad in Bilthoven een aandachtspunt geweest. Bijna twee jaar geleden werd de knoop dan toch eindelijk doorgehakt: begin 2017 werd in de gemeenteraadsvergadering met veertien tegen dertien stemmen gekozen voor een nieuw zwembad. Tijd voor een update van dit dossier.

logo

Tot verbazing van de waterpolovereniging BZC Brandenburg die ook gebruik maakt van het bad, werd er echter gekozen voor een nieuw, kleiner bad. Ook zetten de waterpolospelers vraagtekens bij de voorgenomen temperatuur van het water. Voor gebruikersgroepen zoals kinderen en ouderen is een warm bad van 32 graden comfortabel, maar voor de sporters mag het niet warmer zijn dan 28 graden. De gemeente gaat voor tussenschotten zorgen die temperatuurzones in het water maken, wat de waterpoloclub zorgen baart. De gemeente stelt daarover echter afspraken te hebben gemaakt met de door hun gecontracteerde partij. Eind 2018 traint de club nog steeds in het oude bad in Bilthoven. ‘De bouw van het nieuwe bad vordert. Het heeft een tijdje stilgelegen doordat er blijkbaar scheuren waren, dat heb ik in de krant gelezen. Het schijnt nu opgelost te zijn door een versterkte fundering’, geeft voorzitter van de waterpolovereniging Robert Havekotte aan. Havekotte was met het Nederlandse team in 1992 nog actief bij de Olympische Spelen in Barcelona en was trainer van het eerste mannenteam van de club uit Bilthoven.

Afgelopen zomer deed hij een stapje terug uit die functie. Dat team wordt nu getraind door Ton Pouw. ‘De heren doen het prima in de eerste klasse, het één na hoogste niveau van Nederland. Het team is wel veranderd. Een aantal spelers is vertrokken maar het is nog steeds een prima team dat het goed doet onder de nieuwe coach. Zij staan op de tweede plaats. De dames van Brandenburg, een combinatieteam met waterpolovereniging De Robben uit Hilversum, doen het overigens ook goed. Ook zij spelen op het één na hoogste niveau van Nederland. Zij starten in het nieuwe jaar weer in een nieuwe poule.’

Op het sportieve vlak gaat het dus voor de wind. Het nieuwe zwembad blijft echter een ‘dingetje’. ‘Of het nu opgelost is door een versterkende fundering, dat is dus de vraag. ‘De beslissingen worden door de gemeenteraad achter gesloten deuren genomen. Ook wat betreft wie als eventuele exploitanten daar aan de slag gaan. Het is dus onbekend bij mij’, geeft Robert Havekotte aan. Wel weet hij dat er veel vragen en onduidelijkheden zijn. ‘Er worden in de gemeenteraad regelmatig vragen gesteld, onder andere over scheuren in het bad en de financiële consequenties van teruglopende bezoekersaantallen. Het college reageert daar erg rustig op in de vorm van ‘slaapt u allen gerust, wij zorgen dat het goed komt’.

Dat het bad een nog grotere afmeting krijgt, waardoor ook meer ruimte zou ontstaan bij waterpolowedstrijden en ook zwembadgasten meer mogelijkheden hebben, is dus al lang van de baan. ‘De plannen blijven ongewijzigd. Het blijft helaas een klein badje. Of alles haalbaar is wat ze willen, hangt van veel zaken af. Onder andere van wie als exploitant in het zwembad komt.’ Het is de bedoeling dat het nieuwe bad in de zomer van 2019 in gebruik wordt genomen. Of dat realiseerbaar is, zal de tijd leren. Havekotte gaf al eerder aan dat het niet alleen om het sportieve gedeelte gaat. ‘Ik denk als sporter, zwemmer maar vooral ook als inwoner van Bilthoven en De Bilt. Je moet een zwembad hebben waar je trots op bent en niet een te klein bad waar beperkt gebruik van kan worden gemaakt’, gaf de oud-speler al eens aan. ‘De gebruikers zijn niet gelukkig en daar draait het toch om in een groeiende gemeente.’