Verveelde Amerikaanse gezinnen

Pickleball Robert Jan van der Horst

Pickleball is voor het eerst gespeeld in de zomer van 1965 op Bainbridge Island, Washington, in het huis van Congreslid Joel Pritchard, Amerikaanse Huis van Afgevaardigden voor de staat Washington. Hij en twee van zijn vrienden, Bill Bell en Barney McCallum, kwamen terug van een partijtje golf. Bij thuiskomst bleek dat hun gezinnen zich verveelden.

Zij suggereerden om te gaan badmintonnen, maar niemand kon de shuttle vinden. Ze hadden wel een zogenaamde ‘whiffle’ bal, een bal met gaatjes zoals die ook bij zaalhockey wordt gebruikt. Ze verlaagden het badmintonnet en vervaardigden batjes van triplex uit een nabijgelegen loods.

Oorspronkelijk dus uitgevonden als tijdverdrijf in de achtertuin, is pickleball nu een in de USA en Canada georganiseerde sport met een nationale bond, vele verenigingen en heel veel speelvelden. Sinds de oprichting in 1965 heeft pickleball zich met name in de Verenigde Staten en in Canada verspreid. De laatste jaren groeit pickleball explosief en inmiddels zijn er overal pickleballbanen, vaak nieuw aangelegd maar regelmatig ook op tennisbanen. De USA Pickleball Association schat dat er op dit moment zo’n 2,5 miljoen pickleballspelers alleen al in dat land zijn. Ook in Canada groeit pickleball zeer snel.

Pickleball wordt ondertussen op alle continenten gespeeld en ook wel ergens in de meeste Europese landen. Er zijn steeds meer toernooien zoals in Finland, Engeland, Spanje, Frankrijk en elke twee jaar is er een internationaal toernooi in Amsterdam/Almere. In Nederland wordt pickleball gespeeld in Utrecht, Amsterdam, Haarlem, Almere, Den Haag, Eefde, Melick, Oosthem en Ravenstein.