Vier belangrijke weken voor Wilco Kelderman

Wielrennen Hans van Ommeren

Voor Wilco Kelderman breken de belangrijkste vier weken aan in zijn wielerloopbaan. De Tour de France vrijwel meteen gevolgd door de olympische wegwedstrijd zullen bepalend zijn voor zijn wielerjaar 2021, zijn eerste seizoen in het tenue van BORA-hansgrohe. De Utrechtse Sportkrant zal de komende periode de verrichtingen van de beste wielrenner in de regio nauwgezet volgen en dagelijks berichten over zijn klassement in La Grande Boucle.

Hoe de 30-jarige Barnevelder op 18 juli uit de Tour komt weet niemand, ook hijzelf niet. Veel tijd voor zijn gezin – vrouw en dochter – heeft hij niet. Hij moet door naar Japan waar zes dagen later 234 zware kilometers op het menu staan over een geaccidenteerd terrein in en rond Tokio.

Een goed resultaat in de Tour, en dat mag een klassering bij de eerste tien zeker genoemd worden, zal zijn zelfvertrouwen een boost geven. Er zijn meer renners die gaan voor een combinatie Tour de France-Olympische Spelen, al blijft de periode die ertussen zit in theorie bijzonder kort. Landgenoot Dylan van Baarle staat voor eenzelfde opgave. Ook de Veendaler rijdt de Tour en de wegwedstrijd in Tokio. Zijn taak bij zijn zesde deelname aan La Grande Boucle is het bijstaan van de drie kopmannen van INEOS Grenadiers: Geraint Thomas, Richie Porte en Richard Carapaz.

 

Ondersteunen

Kelderman is de enige kopman van BORA-hansgrohe voor het klassement, al zal Emanuel Buchmann zonder twijfel op de achtergrond als schaduwkopman fungeren. De Duitser kwam ten val in de Giro en stapte er voortijdig uit. Hij is alsnog in de Tour-ploeg opgenomen om Kelderman te ondersteunen, maar het is onwaarschijnlijk dat de nummer vier van 2019  zomaar een eigen goed klassement zal laten schieten.

Kelderman geniet in elk geval het vertrouwen van teammanager Ralph Denk. ‘Tijdens de Dauphiné heeft Wilco laten zien dat hij bovenin mee kan doen. Het gaat heel goed na de tegenslagen in het voorjaar.’

De 30-jarige Nederlander beëindigde het Critérium du Dauphiné als vierde. Hij reed een goede tijdrit, kwam in het Franse hooggebergte mee met de besten, al kon hij dan niet zelf een gaatje slaan. Kelderman sloeg het Nederlands kampioenschap op de weg over om zich in alle rust te kunnen voorbereiden op de start van de Tour in Brest, zaterdag 26 juni. Daar wordt niet begonnen met een (korte) tijdrit maar met een gewone etappe. Tijdritkilometers zijn er nog genoeg in de 108ste Ronde van Frankrijk met twee keer een race tegen de klok. Verder is met name etappe 11, woensdag 7 juli, interessant met een dubbele beklimming van de beruchte Mont Ventoux.

Wilco Kelderman weet zich vergezeld door de eerder genoemde Buchmann, de jonge Nederlander Ide Schelling die zijn Tourdebuut maakt, Patrick Konrad, Nils Politt, Daniel Oss, Lukas Pöstlberger en Peter Sagan, de kopman voor de sprintetappes.

 

Spektakel

Behalve etappe 11 beloven ook etappe 9 – de zwaarste in de Alpen met als finishplaats Tignes – en de Pyreneeënritten naar Saint-Lary-Soulan (Col du Portet) en ski-oord Luz Ardiden via de vermaarde Tourmalet  spektakel. Die zijn op respectievelijk woensdag 14 en donderdag 15 juli. De tijdritten zijn op woensdag 30 juni (27 km) en zaterdag 17 juli (30 km).

Heeft Wilco Kelderman al prachtige resultaten geboekt in de Giro en de Vuelta, in de Tour is het hem dat tot nog toe niet gelukt, veelal als gevolg van blessures. In 2015 eindigde hij op plaats 79, een jaar later op plaats 35 en in 2019 gaf hij op. De verwachting is dat het om de eindzege opnieuw een titanenstrijd gaat worden tussen de Slovenen Rogliz en Pogacar, met een aantal outsiders als Thomas, Carapaz,  Porte (al valt die altijd tegen in de Tour), Angelo Lopez, Simon Yates, Chaves, Woods. Wanneer Wilco Kelderman zich daar tussen weet te mengen zal dat een mooie opsteker zijn richting Tokio. Of 2021 na talloze tegenslagen het jaar van zijn wedergeboorte als profrenner wordt, over een maand zullen we het weten.