Vier Utrechtse waterpolo spelers naar EK in Boedapest

Waterpolo Redactie

Gisteren hebben de bondcoaches waterpolo bij de vrouwen (Arno Havenga) en de mannen (Harry van der Meer) bekendgemaakt welke spelers zij geselecteerd hebben om deel te nemen aan het EK Waterpolo dat van 12 tot en met 26 januari in Boedapest gespeeld zal worden. Het Utrechtse UZSC levert vier namen voor de twee nationale teams. Bij de vrouwen komen de overige speelsters van andere Nederlandse topclubs, de mannen worden met name tijdelijk uit het buitenland terug gehaald.

UZSC levert voor het nationale vrouwenteam Sabrina van der Sloot, Vivian Sevenich en Dagmar Genee. Overige speelsters zijn: Brigitte Sleeking (Widex GZC Donk), Nomi Stomphorst (Widex GZC Donk), Simone van de Kraats (Polar Bears), Bente Rogge (ZV De Zaan), Iris Wolves (Polar Bears), Maartje Keuning (ZV De Zaan), Maud Megens (Widex GZC Donk), Kitty-Lynn Joustra (ZV De Zaan), Joanne Koenders (Polar Bears, keepster) en Debby Willemsz (Widex GZC Donk, keepster).

De vrouwen zitten in de poule bij Spanje, Italië, Duitsland, Frankrijk en Israël. De nummers 1 t/m 4 van elke poule gaan door naar de kwartfinales en kruisen dan tegen elkaar.

 

Mannen

Bij de mannen levert de Utrechtse club Pascal Janssen voor Oranje. De overige spelers zijn: Eelco Wagenaar (Polar Bears, keeper), Jesse Nispeling (Enfants de Neptune Tourcoing, Frankrijk), Jorn Muller (Douai, Frankrijk), Robin Lindhout (SC Quinto, Italië), Thomas Lucas (ZV De Zaan), Sam van den Burg (CN Barcelona, Spanje), Kjeld Veenhuis (Widex GZC Donk), Lars Gottemaker (Het Ravijn), Guus van IJperen (Widex GZC Donk), Jesse Koopman (Enfants de Neptune Tourcoing, Frankrijk), Jorn Winkelhorst (Waspo Hannover, Duitsland) en Milan de Koff (SVH, keeper).

De waterpolomannen werden bij de loting gekoppeld aan Roemenië, Servië en Rusland. De nummers 1 van de vier mannenpoules plaatsen zich rechtstreeks voor de kwartfinales en de nummers 2 en 3 kruisen voor een plek bij de laatste acht. Mocht het Nederlands team tweede of derde in de poule worden, dan kruist Oranje met Poule D, die bestaat uit Frankrijk, Italië, Georgië en Griekenland.

Speelschema
Zondag 12 januari 17.30 u. Nederland – Israël (v)
Maandag 13 januari 11.30 u. Duitsland – Nederland (v)
Dinsdag 14 januari 10.00 u. Roemenië – Nederland (m)
Woensdag 15 januari 17.30 u. Nederland – Italië (v)
Donderdag 16 januari 14.30 u. Rusland – Nederland (m)
Vrijdag 17 januari 13.00 u. Nederland – Frankrijk (v)
Zaterdag 18 januari 20.30 u. Servië – Nederland (m)
Zondag 19 januari 16.00 u. Spanje – Nederland (v)
Maandag 20 januari Kruiswedstrijden mannen
Dinsdag 21 januari Kwartfinales vrouwen
Woensdag 22 januari Kwartfinales mannen
Donderdag 23 januari Halve finales vrouwen
Vrijdag 24 januari Halve finales mannen
Zaterdag 25 januari Finales vrouwen
Zondag 26 januari Finales mannen

 

Olympische Spelen
In Boedapest is zowel bij de vrouwen als bij de mannen één ticket voor de Olympische Spelen van 2020 te verdienen. Bij de vrouwen is Spanje al geplaatst voor Tokyo en bij de mannen hebben Spanje, Italië en Servië zich al gekwalificeerd. De laatste plaatsbewijzen voor Tokyo (twee voor de vrouwen en drie voor de mannen) worden verdeeld bij de Olympische Kwalificatie Toernooien in respectievelijk Italië (8-15 maart, vrouwen) en Rotterdam (22-29 maart, mannen).