Vierdaagse vrouwenkoers start met proloog in Utrecht

Wielrennen Redactie

Met een proloog van 3,8 kilometer begint donderdag 8 juli in Utrecht de Baloise Ladies Tour, een vierdaagse, internationale etappekoers voor vrouwen. Aan de start verschijnen verschillende wereldtoppers, al rijden de meesten momenteel in Italië de Giro Donne. Nederlands kampioen Amy Pieters is wel van de partij, evenals de Poolse Katarzyna Niewiadoma die in 2019 de Amstel Gold Race won, en de Duitse tijdritspecialist Lisa Klein.

Klein is favoriet voor de zege in de proloog nu Nederlandse toppers als Ellen van Dijk en Anna van der Breggen en Italië zitten en Annemiek van Vleuten een hoogtestage volgt. Bij de laatste editie, twee jaar geleden, was Klein in de proloog van de Bene Ladies Tour zoals de koers voorheen heette, ook de snelste.

De Baloise Ladies Tour gaat donderdagavond van start gaan in Leidsche rijn. In het Maximapark vertrekt de eerste renster om 19.00 uur bij Anafora. Rond 21.45 uur wordt de winnares gehuldigd bij het Berlijnplein. De tweede etappe bestaat uit negen rondjes van 13 kilometer gereden in Eeklo, op zaterdag staan er twee ritten ingepland. De slotetappe van de Baloise Ladies Tour wordt zondag gereden in Zulte: een ronde van om en bij de 50 kilometer met onder andere verschillende kasseistroken, gevolgd door 6 rondes van iets minder dan 11 kilometer.

‘De belangstelling was voor deze zevende editie heel groot’ vertelt organisator Geert Stevens. ‘Met onder andere SD Worx, Movistar en Jumbo-Visma konden we opnieuw enkele van de beste teams uit het vrouwenwielrennen strikken. Ook de nationale pisteploeg van Italië die op de Olympische Spelen aan de start zal staan, is bij ons van de partij, net als verschillende veldrijdsters om het crossseizoen voor te bereiden.’