Vierde gelijkspel op rij voor FC Utrecht

Voetbal Hans van Echtelt

Excelsior en FC Utrecht hebben vandaag met 2-2 gelijkgespeeld. Hoewel Utrecht voor rust een overwicht had, waren de kansen gelijk verdeeld. Elbers maakte in de 22ste minuut de openingstreffer waarna Van der Maarel vlak daarna de 1-1 scoorde. In de tweede helft werd wederom vlak na elkaar gescoord; in de 73ste minuut maakte Layad de 1-2 en even later schoot Faik hard raak: 2-2.

De uitwedstrijden van FC Utrecht op Woudestein, zoals het stadion van Excelsior vroeger heette, zijn altijd lastig. Wij op Vak P herinneren ons een score als 7-4 in het voordeel van de Rotterdamse club terwijl we op eigen veld destijds in hetzelfde seizoen (1984/1985) met dezelfde cijfers wonnen. Dat waren nog eens tijden: 22 goals in twee wedstrijden, kom daar nu nog eens om.

Op deze kille zondag was het minder sensationeel qua score. Na afloop stond er 2-2 op het bord en misschien was het wel een rechtvaardige uitslag. Intussen behaalde de nieuwe coach Jean-Paul de Jong zijn vierde gelijkspel in successie en deze zal hem de minste voldoening hebben gegeven. Na de fraaie winnende vrije trap van Zakaria Labyad leek de volle buit binnen maar een al even mooie gelijkmaker van Falk bracht weer evenwicht. Eerder had clubicoon Mark van der Maarel koppend gescoord en daarmee de 1-1 op het scorebord gebracht.

Trainer Jean-Paul de Jong gaf na afloop tegen de NOS aan dat ze te weinig kansen gecreëerd hadden. ‘We waren er vandaag, ondanks dat het van ons niet de beste wedstrijd was, wel dichtbij. Ik miste de defensieve zekerheid, die we tegen AZ, Feyenoord en Ajax wel hadden.’

Door deze uitslag komen de naderende thuisduels tegen Sparta (woensdag) en tegen PEC Zwolle (aanstaande zaterdag) in aanmerking voor een beter resultaat dan een gelijkspel. Het gedrang op de ranglijst rond de plaatsen vier tot en met tien neemt met de week toe en het zou FC Utrecht goed uitkomen om enkele driepunters aan het totaal toe te voegen. Intussen heeft Sparta door een zege op Willem II de smaak weer wat te pakken zodat het zeker geen ‘makkie’ wordt wanneer Dick Advocaat en zijn manschappen woensdag de vernieuwde grasmat van Galgenwaard gaan betreden.