Vijf renners uit midden Nederland acteren op het wereldpodium

Wielrennen Redactie

Vijf wielrenners uit midden Nederland zullen komend wegseizoen op het wereldpodium acteren. Wilco Kelderman, Dylan Groenewegen, Dylan van Baarle, Martijn Tusveld en Lennard Hofstede staan onder contract van een World Tour-formatie, al betekent dat niet automatisch een wereldsalaris.

Barnevelder Kelderman zal bij Team Sunweb financieel niets te klagen hebben en dat geldt uiteraard ook voor topsprinter Groenewegen (Jumbo-Visma) uit Abcoude, vorig jaar winnaar van twee Touretappes. Ook Veenendaler Van Baarle die het seizoen uitstekend begonnen is met winst in de Australische etappekoers Herald Sun Tour zal bij het gefortuneerde Sky een bovenmodaal inkomen genieten. Utrechter Tusveld (Sunweb) en Veenendaler Hofstede (Jumbo-Visma) zullen daarentegen met een meer bescheiden loon genoegen moeten nemen. Toch zal ook bij hen de tevredenheid overheersen, in het besef dat vele collega-renners jaloers zullen zijn op hun positie.

Immers, er zijn slechts 18 World Tour-ploegen en mondiaal gezien duizenden renners die van hun sport moeten leven. Een categorie lager zijn er 25 procontinentale teams, twee minder dan vorig jaar. Nederland telt er maar 1, Roompot-Charles met daarin Jan-Willem van Schip uit Schalkwijk. De overige coureurs met profambitie uit midden Nederland hebben onderdak gevonden bij een (buitenlandse) continentale ploeg.

Bij de vrouwen behoren Annemiek van Vleuten en Ellen van Dijk financieel tot de topcategorie. Beiden worden internationaal begeerd. Van Vleuten staat net als vorig seizoen onder contract van het Australische Mitchelton-Scott, Van Dijk heeft een nieuwe werkgever. De Woerdense gaat van Sunweb naar het Amerikaanse sterrenensemble Trek-Segafredo.

Interessant wordt in het vrouwenpeloton de rol van Parkhotel Valkenburg, dat met de Mijdrechtse topsprinter Lorena Wiebes  hoopt op uitnodigingen voor de grote vrouwenkoersen en die inmiddels ook al heeft gekregen.

De renners en rensters uit de regio Utrecht die komend wegseizoen bijzondere aandacht verdienen, zijn:

 

Mannen

Wilco Kelderman, Barneveld (Team Sunweb)

Dylan Groenewegen, Abcoude (Team Jumbo-Visma)

Dylan van Baarle, Veenendaal (Team Sky, Engeland)

Lennard Hofstede, Veenendaal (Team Jumbo-Visma)

Martijn Tusveld, Utrecht (Team Sunweb)

Jan-Willem van Schip, Schalkwijk (Roompot-Charles)

Martijn Budding, Veenendaal (Beat Cycling)

Marijn van den Berg, De Meern (Metec)

Lars van den Berg, De Meern (Metec)

Tim Ariesen, Rhenen (Ningxia Sports Lottery – Livall, China)

Johim Ariesen, Rhenen (HSK Trias-Mooi Jong Cycling Team)

Wim Stroetinga, Nijkerk (Parkhotel Valkenburg)

 

Vrouwen

Ellen van Dijk, Woerden (Trek Segafredo, Amerika)

Annemiek van Vleuten, Wageningen (Mitchelton Scott, Australië)

Floortje Mackaij, Veenendaal (Team Sunweb)

Lorena Wiebes, Mijdrecht (Parkhotel Valkenburg)

Roxanne Knetemann, Nijkerk (Parkhotel Valkenburg)

Kirstie van Haaften, De Meern (Health Mate-Cyclelive, België))

Puck Pieterse, Amersfoort (Eemland; ZZPR.nl. Hanclean Orange Babies)