Vinzwemmen: natte voeten voor publiek

Utrechtse sportverenigingen Zwemmen Redactie Utrechtse Sportkrant

Vinzwemmen is de snelste zwemsport waarbij gebruik wordt gemaakt van zwemvliezen of een monovin.

De monovin

Een vinzwemmer zwemt met een snorkel, of onder water met een persluchtflesje of met eigen adem. Er worden afstanden gezwommen van 25 tot 1500 meter. Een vinzwemmer kan grote snelheden bereiken. Vinzwemmen is daarom de snelste zwemsport.

De tijden die op de verschillende afstanden gezwommen worden zijn veel sneller dan van het conventionele zwemmen. Het vinzwemmen is spectaculair voor toeschouwers. Bij de sprintafstanden ontstaan soms zulke grote golven dat de voeten van het publiek niet altijd droog blijven.

Natuurlijk is vinzwemmen niet alleen voor wedstrijdzwemmers. Ook recreatief is vinzwemmen een bijzondere ervaring en heel leuk om te doen.

‘Vinzwemmen Utrecht’ is een kleine vinzwemvereniging met zo’n 25 vinzwemmers en traint in zwembad de Krommerijn in Utrecht. Er wordt twee keer per week getraind: zaterdagochtend en maandagavond, met vooral op de maandag de jongste zwemmers.

Geïnteresseerden kunnen beginnen met vinzwemmen vanaf zo’n 9 jaar en als je je zwemdiploma’s A, B en C hebt. Samen met nog 5 andere vinzwemverenigingen wordt er deelgenomen aan de Nederlandse vinzwemcompetitie waarbij in juni de open Nederlandse kampioenschappen plaatsvinden met ook veel buitenlandse zwemmers.

De sport is ontstaan in het voormalige Oostblok. Mijnenleggers van de marine gebruikten steeds langere en grotere

Vinzwemmen Utrecht

vinnen. In het begin waren dat grote rubberen zwemvliezen. Later werden deze stereovinnen verlengd met fiberglas. Toen iemand op het idee kwam om de lange fibervinnen aan elkaar vast te maken was de monovin geboren. Militaire kazernes organiseerden onderling wedstrijden in het zwemmen met vinnen. Zo groeide de sport langzaam naar een mondiale sport.

Wil je een (paar) keer meetrainen dan ben je van harte welkom. Alle informatie over vinzwemmen en ‘Vinzwemmen Utrecht’ is te vinden op www.vinzwemmen-utrecht.nl.

Je kunt ook contact opnemen via email: voorzitter@vinzwemmen-utrecht.nl