‘Ruim baan voor de Utrechtse wielersport’ gepresenteerd

Wielrennen Redactie

Wielerplatform Utrecht stelt dat veilig trainen op de openbare weg bij de wielerverenigingen onder druk komt te staan en beperkingen in het aantal accommodaties, bereikbaarheid en onderhoud van die faciliteiten meer en meer uit de pas lopen met het groeiend aantal renners in en om de stad Utrecht. Deze week heeft het platform als vertegenwoordiger van de elf Utrechtse wielerverenigingen daarom haar toekomstvisie op wielersport accommodaties in de regio Utrecht gepresenteerd. 

Het document, dat aangeboden werd aan wethouder Sport Maarten van Ooijen, laat zien hoe het momenteel is gesteld met accommodaties voor het sportieve fietsen in en om de stad Utrecht. Het geeft een probleemanalyse en een doorkijk naar de toekomst, op korte en langere termijn. Alle leeftijdscategorieën en alle bestaande disciplines in het sportieve fietsen zijn hierin meegenomen. Van jong tot oud(er) en van een eerste kennismaking met fietsen als sport tot de hoogst haalbare niveaus in de breedtesport die wielrennen is.

 

Problematiek

Ongeveer de helft van de Utrechtse wieler- en skeelerverenigingen traint op het parcours van de Nedereindse Berg. Om activiteiten (trainingen en wedstrijden) voor al deze verenigingen mogelijk te blijven maken, is er naast het verbeteren van de ‘berg’ een nieuwe locatie nodig. Met de huidige visie wil de sector wielrennen bouwen aan concrete locaties. Zo wordt er toegewerkt naar een project in de zoekgebieden van Rijnenburg (samen met de roeibaan), De uithof (Olympos) en nabij de Laagravense plas. Net als de NEB, moet de accommodatie ruimte bieden aan verschillende wielerdisciplines waaronder BMX maar ook andere sporten zoals skeeleren. Het moet echter geen kopie worden en gaan concurreren. Jeugdsecties kunnen op de toekomstige nieuwe wieleraccommodatie veilig en onder begeleiding trainen. Het idee is om de locatie ook openbaar te gebruiken op het moment de sportverenigingen er niet trainen. Dit biedt kansen voor bijvoorbeeld een fietsschool, fietslessen voor kinderen of e-bikeclinics voor ouderen.

 

Fietsstad

‘Utrecht staat volgens het World Economic Forum als fietsstad op één, maar voor de sportieve fietser is er nog een wereld te winnen.’
Deze week werd bekend gemaakt door The World Economic Forum dat Utrecht op nummer één in de ranking van beste fietssteden ter wereld staat. In het onderzoek, uitgevoerd door verzekeraar Coya, komt Utrecht uit voor andere ‘fietssteden’ zoals Munster, Antwerpen en Kopenhagen. Sportief fietsen is niet meegenomen in het onderzoek van Coya. Hier is voor Utrecht stad (en regio) volgens WPU dan ook nog een wereld te winnen waarbij de vandaag aangeboden visie richting geeft.

Met het visiedocument ‘Ruim baan voor de Utrechtse wielersport’ schetst WPU haar beeld van de ultieme ‘legacy’ van de ‘Utrechtse triple’ van de Ronde van Italië in 2010, de Ronde van Frankrijk in 2015 en straks naar verwachting de Ronde van Spanje in 2022. De visie is opgesteld met ondersteuning van SportUtrecht (SU) en door de accommodatiecommissie van WPU op 11 juni gepresenteerd aan de gemeente waarbij ook wielerbond KNWU vertegenwoordigd was. Deze visie, vanuit de sector wielrennen en sportief fietsen, is een bouwsteen voor de nieuwe sportagenda van de Gemeente Utrecht.