Vissen

Column Pim van Esschoten 'Eindsignaal'

Zouden we die goal nog even terug mogen zien? Die van die vloeiende combinatie in de zestien, ja. Leep passje van Labyad, hakballetje Kerk, intikkertje Dessers. Zo zie je ze maar zelden.

Pim van Esschoten

Ik kreeg een déjà vu. Kunstgras bestond nog niet, Galgenwaard had een wielerbaan en in de dug out stak de trainer nog maar eens een sigaretje op. Die tijd dus. FC Utrecht kwam tot een snelle uitbraak via Leo van Veen… Wacht even, dat kan natuurlijk niet. Je kon veel van Leo van Veen zeggen, niet dat hij snel was.

Ik begin opnieuw.

FC Utrecht brak uit, de bal ging naar Leo van Veen die voor het doel van MVV stond tegenover drie MVV’ers. De eerste struikelde over zijn eigen benen, de tweede gleed uit, de derde trapte in de schijnbeweging van Van Veen, die zelf ook z’n evenwicht verloor. Hij tikte de bal nog nèt met de punt van zijn schoen aan, de Maastrichtse goalie dook over de bal die in de verste hoek hobbelde.

Vijf vissen op het droge, bal in het doel. We hadden op dat moment moeten juichen, zoals het hele stadion deed. Maar we vielen gierend van het lachen op de grond.

Had ik deze zondagmorgen wel moeten juichen om Max Verstappen? Zoals ik een dag eerder opveerde bij de wereldtitel van Inge Janssen in de dubbelvier. Roeien dus. Na het zilver van Rio twijfelde ze of ze door zou gaan. De roeister van Orca ging op vakantie en kwam tot het inzicht dat ze er nog niet klaar mee was. Al die tweede en derde plaatsen, steeds weer achter die Duitsers. Het móest toch een keertje lukken, dat goud. En zie, ze deed het zaterdag.

Ik leefde mee met de volleybalsters in de finale van de EK in Bakoe. Kansloos leken ze na twee sets, ze vochten zich terug naar 2-1. In de loop van de vierde set pakte Servië pakte het initiatief terug na vier à vijf geweldige rally’s waar de vonken van afspatten. Een climax van pakweg tien minuten waarin de strijd werd beslist. Prachtig.

Van Verstappen in Maleisië werd ik warm noch koud. Goed, na een jaar pech viel alles nu op z’n plek. Mooi. En Verder? Eén duel bij de start en één inhaalactie bij Hamilton die welhaast onverschillig voorrang verleende. O ja, en er was een bandenwissel. Dat was het wel zo’n beetje.

Er zijn mensen die daarvan heel opgewonden raken, zoals er mensen zijn die juichen bij het zien van vijf vissen op het droge.