Vlaanderens Mooiste heeft ook voor vrouwen magische klank

Wielrennen Redactie

Annemiek van Vleuten zegevierde in 2011 en 2021, Ellen van Dijk in 2014. Ook voor de vrouwen is de Ronde van Vlaanderen een wielerklassieker met een magische klank. Voor wie triomfeert in De Hoogmis kan het seizoen al niet meer stuk. Een niet onbelangrijk detail: voor het eerst is het prijzengeld gelijk getrokken. Vorig jaar incasseerde Van Vleuten een schamele 1300 euro tegen Kasper Asgreen meer dan het tienvoudige (20.000) als winnaar bij de mannen.

Vrouwenkoersen winnen in sneltreinvaart terrein. Ze komen steeds vaker live op tv, niet in de laatste plaats vanwege het spektakel dat de rensters bieden.

In Dwars door Vlaanderen werden afgelopen woensdag de benen getest. Floortje Mackaij en Ellen van Dijk, de klasbakken uit Woerden, lieten zich gelden maar voor hen was de koers niet zwaar genoeg. Dat zal zondag in Vlaanderens Mooiste wel anders zijn. De vrouwen krijgen bijna 160 kilometer voor de wielen, met in totaal elf pittige beklimmingen en zes kasseistroken waarvan de Mariaborrestraat (2400 meter) de lastigste is.

Vorig jaar zegevierde Annemiek van Vleuten op magistrale wijze. Ze demarreerde op de Paterberg en de olympisch kampioene tijdrijden, geboren in Utrecht, maakte het af met een solo.

Italiaanse toppers

Gelet op de resultaten in de afgelopen weken belooft het vooral een strijd te worden tussen de Nederlandse en Italiaanse toppers. Elisa Balsamo die op het WK Marianne Vos klopte in de sprint, is het nieuwe boegbeeld van de Azzurri. De renster van Trek-Segrafredo reeg de overwinningen aaneen en niet de minste. Met dank aan Nederlandse ploeggenoten zoals Ellen van Dijk maar ook het jonkie Shirin van Anrooij die op het WK veldrijden voor beloften nog boog  voor Puck Pieterse uit Amersfoort. Dat de 20-jarige Zeelandse lichtgewicht nu al mee kan in zware koersen op de weg zal ze zelf ook niet gedacht hebben.

Van Dijk zal ongetwijfeld ook persoonlijk succes in het achterhoofd hebben. Dan moet ze wel alleen aankomen, van de sprint moet het krachtmens uit Woerden het niet hebben. Dat geldt in nog grotere mate voor Floortje Mackaij, in het verleden een ploeggenote van Van Dijk. Voor de renster van DSM geldt, hoe zwaarder hoe beter, al zal in dat geval niet de kaart van ploeggenote Lorena Wiebes kunnen worden gespeeld. De Mijdrechtse is juist gebaat bij een rustig koersverloop om in de sprint te kunnen toeslaan.

Oude Kwaremont

De kans daarop is echter gering. Het laatste stuk van 45 km van het parcours is identiek aan dat van de mannen. Na de Koppenberg volgen de Steenbeekdries, de Taaienberg en de Kruisberg-Hotond als opwarmertje voor een opwindende finale. In de laatste 20 kilometer moeten dan nog de beruchte Oude Kwaremont en de Paterberg bedwongen worden. De vrouwen finishen zo rond 17.45 uur, een uur na de mannen. Op verschillende tv-kanalen zullen rechtstreekse beelden worden uitgezonden. Andere deelneemsters uit de regio zijn Mischa Bredewold (Hoogland) en Kirstie van Haaften (De Meern) van Parkhotel Valkenburg.

Bij de mannen is regionaal succes onwaarschijnlijk, ondanks dat de deelname van de zieke topfavoriet Wout van Aert op losse schroeven staat. Oud-Veenendaler Dylan van Baarle doet als enige renner met een Utrechtse tintje mee en eindigde in het verleden een keer als vierde.