Vlaanderens Mooiste niet zwaar genoeg voor ‘zilveren’ Van Vleuten

Wielrennen Hans van Ommeren

Wat ze ook probeerde, Annemiek van Vleuten kreeg de concurrentie er niet afgereden op de Oude Kwaremont en de Paterberg. De 36-jarige topfavoriete kon zondag haar triomf van 2011 in de Ronde van Vlaanderen niet herhalen. Tweede werd ze dit keer, achter de snellere Italiaanse Marta Bastianelli. Bij de mannen verraste Alberto Bettiol de elite.

Annemiek van Vleuten. Foto: Mitchelton Scott

De 16de editie van de vrouwenkoers van Vlaanderens Mooiste ontwikkelde zich lange tijd rustig. Het peloton, waar de winnares van vorig jaar Anna van der Breggen ontbrak, liet zich een beetje in slaap sussen door het fraaie lenteweer en de weinige wind. Een groepje rensters van het tweede garnituur mocht een paar minuten voorsprong nemen, maar het wachten was op de kanonnen. Die zouden zich in de laatste dertig kilometer op de kasseienhellingen ongetwijfeld aan het front melden.

Dat gebeurde ook, al wachtte Van Vleuten wel lang. De kopvrouw van Mitchelton-Scott liet enkele ploeggenotes de koers hard maken en versnelde zelf op de Oude Kwaremont. Maar met name Bastianelli, de nummer een van het klassement van de WorldTour voor vrouwen, kraakte niet. Jammer was dat Marianne Vos op de Kwaremont lek reed en erg lang moest wachten op de materiaalwagen. De wielerkoningin van weleer maakte een ijzersterke indruk en verschijnt langzaam weer aan de top. De kapotte achterband maakte haar op slag kansloos.

Van Vleuten, Bastiannelli en de Deense Cecilie Uttrup Luwig pakten een halve minuut op een achtervolgend groepje, met daarin Ellen van Dijk uit Woerden en Chantal Blaak. De twee erkende Nederlandse locomotieven knabbelden wel wat van de voorsprong af, maar te weinig om nog mee te doen voor het podium. Van Dijk, winnares van Dwars door Vlaandren, werd uiteindelijk vijfde en toonde zich danig teleurgesteld.

Van Vleuten, vorig jaar nog derde, had wel vrede met de tweede plaats. ‘Ik heb er alles aan gedaan, maar de koers was voor mij niet hard genoeg. Als ik honderd keer sprint tegen Bastianelli, win ik hooguit een keer,’ aldus de geboren Vleutense.

Actief was ook Floortje Mackaij, de Veenendaalse finishte als  19de. De jeugdige Kirstie van Haaften uit de Meern haalde het einde van de 160 kilometer lange vrouwenklassieker niet.

 

Dylan van Baarle

Dylan van Baarle. Foto: Team Sky

Dylan van Baarle deed lang mee in de finale van de mannenkoers. Hij sloot veertig kilometer voor de finish aan bij drie vluchters en nam brutaal de leiding op de kasseien van de Mariaborrestraat. Zijn dominante optreden was des te opmerkelijker omdat de Veenendaler net terug was in koers, nadat hij in de Omloop Het Nieuwsblad zijn hand had gebroken. Van Baarle reed kilometers lang op kop en dwong de groep achtervolgers tot een uiterste krachtsinspanning. Maar de koplopers werden opgeslokt en de Italiaan Bettiol greep zijn kans. Hij sloop weg en hield stand, vooral ook omat de favorieten te weinig samenwerkten. Mathieu van der Poel werd ondanks een val waarbij een wiel van de fiets brak de beste Nederlander met een vierde plaats. Van Baarle eindigde als 18e, Jan-Willem van Schip ging niet van start.