Vliegen over het Domplein en topatletiek dichtbij de fans

Atletiek

Vooruitlopend op het NK Atletiek dat van 21 tot en met 24 juni in Utrecht georganiseerd gaat worden, heeft de Utrechtse Sportkrant een bijlage gemaakt over dit nationale kampioenschap. Het voorwoord van deze bijlage is van de hand van Eric van der Burg, voorzitter van de AtletiekUnie. Hij blikt vooruit op het NK, maar ook op de rest van de veelbelovende atletiekzomer van 2018.

‘Met drie atletiekverenigingen en minstens zoveel loopgroepen is Utrecht bij uitstek een atletiek- maar vooral ook sportstad. En dan heb ik het nog niet over de vele clubs en loopgroepen in de omgeving van Utrecht. De prachtige bossen en unieke paden die worden aangegrepen voor loopevenementen, kinderen die massaal “op atletiek gaan” en nu kunnen we het weekend van 21 tot en met 24 juni atletiek op hoog niveau zien en meebeleven tijdens deze prachtige ASICS Nederlandse Kampioenschappen Atletiek.

Met verschillende activiteiten is dit evenement een mooie en unieke sportieve beleving voor jong en oud. Uniek, want polsstokhoogspringen onder de Utrechtse Domtoren door is niet iets dat je iedere dag te zien krijgt. Vorig jaar werd de lat hoog gelegd door het Vredenburg om te toveren tot een polsstok arena; dit jaar doen we er een schepje bovenop en laat de Nederlandse top zien hoe spectaculair hun discipline, het polsstokhoogspringen, is. Van dichtbij kan het publiek de atleten letterlijk voorbij zien vliegen op het Domplein.

 

Athletics like never before

Ik kan dan ook niet anders zeggen dat ‘Athletics Like Never Before’ ook dit jaar weer een niveau hoger wordt getild. Tijdens de EK Atletiek 2016 in Amsterdam, waar ik nauw bij betrokken was, zijn we gestart met dit motto en hebben we de brug geslagen naar een uniek city event door te gaan kogelstoten en discuswerpen op het Museumplein. Atletiek naar de mensen brengen en de beleving centraal stellen, was één van onze doelen. Om dat nu, twee jaar later, weer een stap verder te zien in hartje Utrecht doet mij enorm deugd en bevestigt dat onze sport zich bij uitstek leent om op uitzonderlijke venues te presenteren aan het publiek. Op Maarschalkerweerd is bovendien ook echt gedacht aan een heerlijk en laagdrempelig dagje uit voor het hele gezin. Kinderen kunnen hun energie kwijt op het NS KidsPlein, aan een hapje en drankje is gedacht en bovendien is het een locatie waar je echt met je neus op baan zit en zo de atletiek van heel dichtbij kunt meebeleven.

 

Voorproefje Berlijn
De ASICS NK Atletiek is bovendien een fantastisch evenement in de reeks van een bomvolle atletiekzomer. Zo is het aantal topatleten dat zich reeds heeft gekwalificeerd voor de diverse internationale toernooien deze zomer, uitzonderlijk te noemen. Wat te denken van de talenten die mogen gaan strijden in het Hongaarse Györ op de EK onder 18, gevolgd door een fors team afgevaardigden dat afreist naar Tampere, Finland, voor de Wereld Kampioenschappen onder 20 jaar. Voor het grote Nederlandse publiek zullen veel ogen gericht zijn op Berlijn, waar begin augustus de Europese Kampioenschappen Atletiek plaatsvinden. De jaarlijkse NK zijn normaliter één van de laatste momenten om deze limiet binnen te slepen. Niet eerder echter stond de teller in deze fase al zo hoog: ruim 30 atleten hebben reeds aan de limiet voldaan dus dat belooft een prachtige atletiekzomer te worden voor de Nederlandse sportliefhebber.

Als voorzitter van de Atletiekunie ben ik dan ook bijzonder trots op dit prachtige evenement met alle mooie maatschappelijke activiteiten eromheen. Zo laten we zien dat sport en vooral atletiek echt een grote betekenis heeft; niet alleen in Utrecht maar in het hele land.’

 

Eric van der Burg

Voorzitter
Atletiekunie