Vliegwiel

Column Pim van Esschoten 'Eindsignaal'

Het vliegwiel moet terug. Het ding is een beetje verdwenen uit de Utrechtse sport en wordt node gemist. Bijna twintig jaar geleden werd het vliegwiel door twee raadsleden geïntroduceerd.

Topsport, zeiden Jan van Zanen en Hans Spekman in 1998, is het vliegwiel van de breedtesport. Niet lang daarna werden de

Pim van Esschoten

twee wethouder en de sport beleefde een omslag. Nu kan de stad bogen op prima accommodaties en gaat het – over het algemeen – prima met de sportclubs.

Er ging destijds ook meer geld naar topsport, al is er nooit een doorbraak gekomen. Sterker nog, we hangen een beetje achteraan. Op Sinterklaasdag maakte NOC*NSF de verdeling van de miljoenen voor de topsport bekend, ook voor de zeven RTO’s. Van de 580.000 euro voor die Regionale Topsport Organisaties gaat een lullige 36.000 naar Utrecht. We mogen nog nèt meedoen.

Ondertussen gaat de bijdrage van de gemeente aan de RTO met 50.000 omlaag. Als we niet oppassen zit Utrecht in a race to the bottom en keren we terug naar de vorige eeuw toen topsport zichzelf maar moest bedruipen.

Topsport kost niet altijd bakken vol geld. Zo vroeg Elliott Thijssen van Hellas enkele weken geleden aan raadsleden om een klein duwtje, een zetje in de goed richting voor het initiatief van het Utrecht Talent Centre dat voorheen bekend stond onder de naam Sportcorridor Oost.

Clubs als Hellas, UZSC, Kampong, Top Judo Utrecht en ook FC Utrecht willen de handen ineen slaan omdat ze allemaal tegen diezelfde duizend-en-één vragen rond de organisatie van topsport aanlopen. En ook allemaal zelf antwoorden proberen te vinden.

Praten doen die clubs al heel lang. ‘En we moeten nu echt eens doorpakken’, aldus Thijssen. Wat dat duwtje moet kosten? Hij denkt aan bedrag van rond de 50.000 euro, te besteden aan een projectleider die de boel op gang kan trekken. Een vliegwieltje dus, een betaalde kracht die onder de vrijwilligers van de betrokken clubs heel veel in gang kan zetten.

Misschien blijft er nog wat geld over voor een ander ideetje van Thijssen. Hij zou iets van een poort willen nabij de Laan van Maarschalkerweerd, met levensgrote afbeeldingen van Sander de Wijn, Dafne Schippers of Yassin Ayoub. Een blikvanger dus bij de entree van de stad, iets dat Utrecht een smoel geeft.

Nu Van Zanen is teruggekeerd als burgemeester moet hij het nog maar eens doen. Kom op, Jan. Effe een kontje geven. Het is voor een goede zaak.