Voedingskennis niet alleen voor topsporters

Voeding Jeroen Brouwer

Voeding en sport zijn onafscheidelijk met elkaar verbonden. Iedereen heeft immers energie nodig om de eigen topprestatie te kunnen leveren. Voor Carlien Harms is voeding en sport een tweede natuur.

Als diëtist en oud-topatleet is ze hier al decennia mee bezig. Voor de Utrechtse Sportkrant zal zij haar ervaring over sport en voeding delen. Harms, woonachtig in Wijk bij Duurstede: ‘Voeding is niet enkel voor topsporters van groot belang, maar kan ook recreanten en andere wedstrijdsporters helpen om hun prestaties te verbeteren.’

Sport loopt als een rode draad door het leven van Carlien Harms. Eind jaren tachtig en begin jaren negentig was zij een van de snelste vrouwen op de middellange afstanden. Ze was onder meer Nederlands kampioen bij het veldlopen en op de tien kilometer. ‘In 1992 heb ik de limiet gehaald voor de Olympische Spelen in Barcelona. Helaas stond een blessure meedoen in de weg.’

Voor elke sporter, en zeker voor topsporters, is optimale voeding een topprioriteit. Na haar sportloopbaan specialiseerde Harms zich in sportvoeding. Ze volgde een HBO-opleiding tot diëtist en richtte zich hierop. De ervaring als oud-atleet en de theoretische kennis, maken haar tot een goede gesprekspartner.

FC Utrecht huurt haar bijvoorbeeld in. En zij is lid van het voedingsteam van de NOC*NSF. ‘Bij de Olympische Spelen in Rio adviseerde ik een aantal ruiters en vooral de handbalsters. Ik zat elke wedstrijd voor de TV, ook ’s nachts. Tijdens elke pauze keek ik dan of de meiden wel genoeg dronken’, lacht de deskundige van de voedingsadviesgroep Utrecht, een samenwerkingsverband van diëtisten uit de regio.

De komende weken gaat zij voor deze krant artikelen schrijven over sport en voeding. Want haar kennis is niet alleen voor topsporters. De meeste klanten i n haar praktijk bij het voedingsadviescentrum zijn amateur -en wedstrijdsporters. Vooral die laatste groep heeft veel vragen over voeding in relatie tot sport. Maar ook mensen met diabetes en mensen met overgewicht ziet zij in haar praktijk.

Via het boek ‘De Sportvoedingsatlas’, een soort sportvoedingsbijbel die Harms samen met Tiny Geerets schreef, kunnen mensen profiteren van haar kennis. ‘Tiny en ik begonnen met het Sportkookboek, met alleen recepten. Dat liep als een trein, waarna de uitgever zelf vroeg om meer. Daarna schreven we de Sportvoedingswijzer met praktische informatie over voeding in relatie tot sport. Uiteindelijk zijn alle boeken samengevoegd tot de Atlas, waarin allerlei praktijkvoorbeelden van sporters, tips, theorie en heel veel recepten in staan.’

Sporten doet ze zelf nog steeds. Hardlopen gaat nu even niet, en dus fietst ze tegenwoordig. Samen met haar honden doet ze aan Bikejoring en crost ze met snelheden van boven de veertig kilometer per uur op een mountainbike door bossen. Harms ondervindt zo weer de spanning, stress en de adrenalinekick die zij als topatleet zo goed kende. En natuurlijk leidde dat tot nieuwe ontdekkingen op voedingsgebied.

Samen met een dierenarts zette ze een speciale hondenvoedingslijn in elkaar. ‘We zijn de voedingsstoffen bij elkaar gaan zoeken die noodzakelijk zijn voor een goed spierherstel bij honden. De Wijkse bakker Lakerveld is met ons speciale koekjes gaan bakken. Inmiddels hebben we een assortiment samengesteld waarvoor uit diverse landen al belangstelling is getoond. Sinds enkele weken hebben we onze website geopend en het loopt storm. Er is interesse vanuit Engeland, Oostenrijk enzovoorts.’

Meer informatie over Carlien Harms en sportvoeding: www.voedingsadviesgroep.nl. De Sportvoedingsatlas is te vinden bij uw boekhandelaar, bol.com en Carlien Harms zelf.

Heeft u een vraag over sportvoeding, maak gebruik van deze servicerubriek via: redactie@utrechtsesportkrant.nl