Amersfoorts ‘voetbaldier’ Van den Brom naar FC Utrecht

Voetbal Hans van Echtelt

John van den Brom (52) die gisteren voor drie jaar als toekomstige coach bij FC Utrecht tekende, komt uit een voetbalfamilie bij uitstek. Met zijn broers Bert en Edwin speelde hij in het eerste elftal van APWC, de Amersfoortse voetbalvereniging waarin ook zijn vader en opa een belangrijke rol speelden. Journalist Hans van Echtelt vertelt.

Opa Joop van den Brom was zelfs een van de oprichters van de paarswitten terwijl vader Wim ook nog bij HVC speelde en daarna scheidsrechter op hoog amateurniveau werd.

Toevallig kreeg ik in de jaren zestig met de familie Van den Brom te maken toen ik als sportjournalist werkte bij de Amersfoortse editie van dagblad Het Centrum. Iedere zondagavond ontmoette ik namelijk de vader van John op de redactie van de krant in de Langestraat wanneer Wim van den Brom per fiets het verslag kwam brengen van ‘zijn’ club APWC. Dat was een velletje met handgeschreven tekst dat daarna door mij werd bewerkt als kopij voor de sporteditie van maandag.

Later ontmoette ik John toen hij werkzaam was in de sportzaak van voormalig FC Utrecht-speler Jan Streuer, eveneens in de grootste winkelstraat van Amersfoort. De toekomstige coach van FC Utrecht oogde toen al als een ‘voetbaldier’ die dag en nacht met zijn sport bezig was. ‘Ik stond al op mijn veertiende jaar samen met mijn iets oudere broer Bert in het eerste elftal van APWC, vaak speelde ik zelfs twee wedstrijden in een weekend. Het was voetbal, voetbal en nog eens voetbal voor ons.’

De nieuwe trainer van FC Utrecht was succesvol bij kleinere clubs als AGOVV en ADO Den Haag) maar deed het ook opvallend goed bij subtoppers als Vitesse en AZ. Met Anderlecht werd hij zelfs kampioen van Belgie. John oogt als trainer altijd energiek en communicatief. En wat belangrijker is: Van den Brom staat voor vermakelijk, aanvallend voetbal. ‘Ik wil de mensen altijd spektakel bieden. Dat ze zelfs na een nederlaag met een goed gevoel naar huis gaan, omdat we goed gevoetbald hebben.’