Voetbalhelden van de stad (4)

Sporthistorie Voetbal Ton de Ruiter

Scheidend Oranje speler Wesley Sneijder mag zich recordinternational noemen na 134 wedstrijden voor het nationale elftal. Welke Utrechtse voetballers gingen de speler uit Ondiep voor? Een introductie in een tien-delige serie op deze website. Vandaag deel 4 over Ton van der Linden en Reinier Kreijermaat, die deel maken deel uit van die ploeg.

Ton van der Linden (29 november 1932 – 21 juli 2017)

208 doelpunten in de Eredivisie, vier wedstrijden in de Eredivisie waarin hij vier keer scoort, 13 hattricks, het zijn Utrechtse record voor de eeuwigheid. Op 30 augustus 1956 scoort Ton van der Linden tegen Sparta in de 8e minuut het eerste doelpunt in de Eredivisie, op 15 januari 1967 schiet hij namens DOS tegen dezelfde club zijn laatste doelpunt binnen. Zijn bekendste treffer –  in de verlenging van de beslissingswedstrijd in Nijmegen tegen Sportclub Enschede – is goed voor de landstitel.
De aanvaller speelt 24 wedstrijden in het Nederlands elftal, waarin hij 17 keer scoort.  Slechts 24 caps………. Op 18 augustus 1957 wordt geoefend tegen een Duits selectieteam. Faas Wilkes, Abe Lenstra en Kees Rijvers zien in de Utrechter een concurrent en spreken af dat de aanvaller van DOS geen bal krijgt. Als gevolg van die boycot bedankt Van der Linden voor de interland tegen Luxemburg op 11 september 1957. De zilveren sigarettenaansteker, een geschenk van de bond bij 25 interlands, loopt hij mis door de afzegging.  Bondscoach Elek Schwartz is geen vriend.  Van der Linden zegt: ‘Je moest altijd naar zijn schilderijen kijken. Als je ze mooi vond dan scheelde dat zomaar vijf interlands.’ Het moet gezegd: in het Nederlands elftal haalt Van der Linden zelden het niveau van DOS. Van der Linden debuteert tegen Spanje in Madrid, 5-0 verlies. Tegen Noorwegen en Bulgarije scoort hij een hattrick.
Een clubvoetballer maar wel een hele goede, is Van der Linden. In 1954 is zijn winnende treffer tegen Blauw Wit goed voor het kampioenschap van de Eerste Klasse. Vanwege hartritmestoornissen stopt hij bij DOS in 1967 en vervolgt zijn glansrijke loopbaan bij stadgenoot Elinkwijk. In de Eerste Divisie maakt hij op 18 juni 1970 tegen Vitesse (5-1) zijn laatste twee doelpunten in het betaalde voetbal.  Van der Linden is later bestuurslid en scout van FC Utrecht.

 

Reinier Kreijermaat (Zuilen, 25 april 1935 – 23 januari 2018)
Elinkwijk wordt met de 21-jarige Kreijermaat kampioen van de Eerste Klasse B. Rapid JC eindigt als tweede en wordt toch gehuldigd als kampioen van Nederland. De voetbalbond heeft namelijk bedacht dat de nummers 1 en 2 van de twee Eerste Klassen in een extra competitie om de landstitel spelen.  Ook de kampioen van de Eerste Klasse A heeft het nakijken.

Kreijermaat debuteert op 16-jarige leeftijd in het eerste team van Elinkwijk tegen Heerenveen, de jeugdige debutant maakt twee doelpunten. In de jaren dat wissels niet zijn toegestaan, is Kreijermaat enkele keren doelman als vervanger van Joop van der Schilden. Uit tegen Ajax vervangt hij de met een vleeswond uitgevallen doelman Piet Kraak. Kreijermaat komt zijn doel uit voor het benutten van een strafschop en wordt in het vervolg slechts één keer gepasseerd.

In de zomer van 1959 verlaat Kreijermaat zijn jeugdliefde voor een transfersom van 80.000 gulden. In Rotterdam groeit hij uit tot publiekslieveling en is de troetelbeer van het Nederlandse voetbal.  Op 15 november 1964 breekt hij tegen Sittardia na een botsing met Joep Beckers zijn been op vier plaatsen. Het kwam nooit meer goed. Kreijermaat is dan pas 29 jaar.
De middenvelder uit Zuilen debuteert in 1961 in de WK-kwalificatiewedstrijd tegen Hongarije in Boedapest.  Vervolgens worden alle Feyenoorders voor anderhalf jaar uit Oranje verbannen als ze clubbelang laten prevaleren en de invloed van Ajax binnen Oranje opspeelt. Hij is solidair en wil niet de gebeten hond zijn binnen de Rotterdamse vriendenploeg. Kreijermaat is in topvorm als de schorsing voorbij is, maar is reserve tegen België en Brazilië. Bondscoach Elek Schwartz vertelt de Feyenoorder dat hij het moeilijk vindt om Fons van Wissen te passeren. ‘Toen had ik het wel gehad. Met een blessure heb ik me afgemeld en ben in mijn gewone winterjas op de reservebank gaan zitten.’

Lees hier de reeds gepubliceerde delen van de serie.