Voetbalhelden van de stad (5)

Sporthistorie Voetbal Ton de Ruiter

Scheidend Oranje speler Wesley Sneijder mag zich recordinternational noemen na 134 wedstrijden voor het nationale elftal. Welke Utrechtse voetballers gingen de speler uit Ondiep voor? Een introductie in een tien-delige serie op deze website. Vandaag deel 5 over Hans Kraay, Frans Geurtsen en Humphrey Mijnals.

Hans Kraay (14 oktober 1936 – 27 oktober 2017)
‘Wat een pech onze Hansie is weg.’ Tegen NOAD in Tilburg kan DOS de landstitel veroveren maar moet dat doen zonder de stoere verdediger. Kraay is in militaire dienst en wordt verplicht met de militaire ploeg tegen Turkije te spelen. Doelman Frans de Munck heeft niet zijn beste dag. Het wordt 3-3 en dat maakt in 1958 een extra wedstrijd tegen Sportclub Enschede noodzakelijk.

De spil van DOS debuteert november 1957 tegen België als Cor van der Hart na een botsing met Rik Coppens uitvalt. Oranje verliest met 5-2 en Elek Schwartz zegt: ‘Als Van der Hart er niet was uitgegaan, hadden we die twee goals niet tegen gekregen.’ Wordt Kraay opgesteld dan is het als rechtsback of als linksback. In Istanboel komt het tot een conflict als linksback Kees Kuijs geblesseerd raakt. Bondscoach Elek Schwartz wil Kraay de positie laten overnemen, maar de spil van DOS voelt hier niets voor. Met de interlandloopbaan van Hans Kraay komt het daarna niet echt meer in orde. Pas in zijn 6e, 7e en 8e interland speelt hij op zijn eigen plek in het centrum van de verdediging.

Kraay beëindigt zijn loopbaan, 33 jaar oud. Na 155 wedstrijden voor DOS tussen 1956 en 1960 (transfersom 65.000 gulden) en 192 duels voor Feyenoord tussen 1960 en 1968. In dat laatste jaar keert hij terug bij DOS en speelt door blessures in het seizoen 1968-1969 geen enkele wedstrijd.

In het laatste seizoen van de geel-zwarten in het betaalde voetbal komt hij 18 keer in actie. Als trainer/technisch directeur werkt hij bij de topclubs Ajax, Feyenoord en PSV en is daarmee uniek in Nederland.  Kraay is de eerste tv-analyticus.

Frans Geurtsen (17 maart 1942 – 12 december 2011)
De spits zit oktober 1962 bij België – Nederland met Pim Doesburg, Jan Renders en Daan Schrijvers op de bank. Heel bijzonder voor een speler van Tweede Divisieclub Velox. Pas twee jaar later zal hij zijn enige interland spelen. De WK-kwalificatie tegen Albanië. Hennie van Nee maakt de 0-1, Frans Geurtsen drie minuten voor tijd de 0-2.  De Utrechter wordt met DWS in 1964 landskampioen. In de seizoenen 1963/’64 en 1964/’65 is hij topscorer van de Eredivisie. In de hoogste afdeling is de doelpuntenmachine goed voor 100 doelpunten.

Voor Velox scoort hij in de Eerste en Tweede Divisie 80 goals. Op 23 augustus 1962 maakt Geurtsen in de derby tegen Elinkwijk vier doelpunten, uitslag aan de Amsterdamsestraatweg 3-7. Een maand later maakt hij in het Utrechts elftal tegen Tasmania uit Berlijn het eerste doelpunt in de Jaarbeursstedenbeker. Bij de overgang van Velox naar DWS ontvangt de Utrechtse club 80.000 gulden.

De speler zelf krijgt 200 gulden per gewonnen wedstrijd, 5000 gulden tekengeld en een auto. Geurtsen stopt op 30-jarige leeftijd. In 2002 wordt zijn rechtervoet geamputeerd. ‘Juist de poot waarvan ik zoveel plezier heb gehad.’

Humphrey Mijnals (Paramaribo, 21 december 1930)
wordt met Robin Hood vier keer kampioen van Suriname en speelt betaald voetbal bij het Braziliaanse Recife. Voor Suriname speelt hij 45 interlands. In zijn geboorteland wordt hij in 1999 uitgeroepen tot voetballer van de eeuw. Humphrey Mijnals speelt 3 interlands voor Oranje. Met zijn 30 jaar en 105 dagen is hij de oudste debutant in Oranje. Maar nog lening, de omhaal van de stopperspil tegen Bulgarije is legendarisch. Met het Nederlands elftal reist Mijnals naar zijn geboorteland. Bondscoach Elek Schwartz heeft hem een basisplaats toegezegd maar kiest voor Cor van der Hart.
Mijnals speelt met zijn broer Frank, Charly Marbach en Michel Kruin bij Elinkwijk. Vier spelers afkomstig uit Suriname, klavertje vier worden ze genoemd en als Erwin Sparendam toetreedt, wordt het Klavertje vijf.  Ze zijn een bezienswaardigheid op de Nederlandse velden. De verdediger komt ook uit voor het Utrechts elftal en maakt in 1963 op 34-jarige leeftijd de overstap naar DOS. Hij bouwt af bij ’t Gooi en Gooiland. Op 24 augustus 2008 ontvangt Mijnals de sportpenning van de stad Utrecht.

Lees hier de reeds gepubliceerde delen van de serie.